ua en ru

У Польщі створюють Нацгвардію у відповідь на події в Україні

У Польщі ініціювали створення Національної гвардії у відповідь на війну в Україні, передає українська служба "Польського радіо".

Національна гвардія, яку формують поляки, - це недержавна організація, мета якої - проведення тренувань для цивільного населення щодо захисту держави. Як пояснюють організатори, ініціатива виникла у зв'язку із тривожними подіями в Україні і через загрозу ісламського фундаменталізму.

Автори ідеї вважають, що поляки не знають, як поводитися під час війни або стихійного лиха.

"Люди не знають, де є найближчим бомбосховище або який сигнал у випадку, наприклад, хімічної атаки. Члени Національної гвардії пройдуть також вишкіл зі стрільби та самооборони.

Подібні ініціативи виникли також у Варшаві та на Підляшші в колах місцевих бізнесменів під час консультацій, які стосуються Білостоцького функціонального простору. Прикордонна гвардія повинна налічувати близько 5000 людей і бути оснащена зброєю з Радомського заводу Łucznik і американськими ракетами Stinger.

Організатори Національної гвардії в окрузі Щецін розраховують на співпрацю з міжнародними неурядовими організаціями та патріотичними організаціями.