ua en ru

У Польщі пред'явлені звинувачення двом офіцерам у зв'язку з катастрофою президентського Ту-154 в Смоленську

Польська прокуратура висунула звинувачення двом офіцерам 36-го авіаційного спецполку у справі про катастрофу президентського Ту-154 під Смоленськом. Імена прокуратура не називає, проте відомо, що офіцери звинувачуються в неналежному виконанні обов'язків з підготовки польоту президентського лайнера в Смоленськ. Обвинуваченим загрожує до трьох років в'язниці, передає польський телеканал TVN-24.
Раніше повідомлялося, що після оприлюднення остаточних висновків про авіакатастрофу були відправлені у відставку 13 високопоставлених офіцерів.
Катастрофа з літаком президента Польщі сталася 10 квітня 2010 р. У 9:50 за київським часом у Смоленській області, під Печерськом, при заході на посадку в аеропорт "Північний" в умовах сильного туману лайнер розбився. На борту перебували 96 осіб, у тому числі 88 членів офіційної польської делегації.
Всі пасажири літака загинули, у тому числі президент Польщі Лех Качиньський з дружиною, високопоставлені державні чиновники, представники силових органів і військового командування, відомі громадські діячі країни.
МАК 12 січня 2011 р. оприлюднив остаточну доповідь про розслідування авіакатастрофи Ту-154 під Смоленськом. Технічна комісія МАК однозначно поклала відповідальність за трагедію на пілотів, які вирішили не йти на запасний аеродром всупереч несприятливим метеоумовам, а непрямою причиною падіння літака була названа недостатньо кваліфікована підготовка борту і екіпажу.