ua en ru

У Польщі націоналісти влаштували безлади і намагалися атакувати російське посольство

У Варшаві ультраправі, що відзначають день незалежності Польщі, влаштували безлади і намагалися атакувати російське посольство, передає Reuters. Польський спецназ використовував гумові кулі, щоб зупинити напади з боку націоналістів на лівих і лібералів. Двоє поліцейських були поранені. Кілька нападників затримано.

Націоналістичний марш на честь національного дня незалежності в останні роки став у Польщі вже традиційним. На цей раз він зібрав кілька тисяч учасників і починався мирно. Зіткнення почалися, коли кілька десятків молодих людей в особах, закритих масками і футбольними шарфами, напали на будівлю, що знаходиться неподалік від маршруту ходи, в якій знаходиться сквот лівих радикалів. Націоналісти кидали в будівлю петарди і каміння, підпалили кілька припаркованих поряд машин. При цьому натовп скандував: "Бог! Честь! Вітчизна!".

Крім того, частина натовпу відокремилася і пройшла до російського посольства. Поліція взяла будівлю в кільце. За повідомленнями ЗМІ, націоналісти вигукували антиросійські гасла, кидали в посольство петарди, камені, шматки асфальту і намагалися прорватися до воріт.

На площі Спасителя, яка є одним із найвідоміших богемних місць Варшави, де часто збираються студенти, ультраправі спалили арку всіх кольорів веселки. Відзначається, що мішенню погромників ставали будь-які прояви лівих і ліберальних поглядів. В даний час святкування дня незалежності ще триває.