ua en ru

У першій половині 2012 р. українського IPO не буде, - президент ЄБА

У першій половині 2012 р. проведення українського IPO не вбачається можливим, вважає президент Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Томаш Фіала.

"Говорити про IPO складно в поточній ситуації, ринки ослабли. Навіть на західних майданчиках акції українських компаній торгуються в останню чергу. Ринок просів до свого історичного мінімуму - і виходити на ринок з новою пропозицією немає сенсу. Останнє IPO української компанії було в липні на Варшавській біржі - Coal Energy, що ми вели. З того часу нічого іншого не вийшло. Важко собі уявити якісь IPO в першій половині 2012 р. Якщо щось і буде маленьке, локальне на УБ, то тільки в другій половині 2012 р.", - упевнений Фіала.

Також президент ЄБА розповів про причини, через які українські компанії воліють розміщуватися на західних майданчиках.

"Перше - це корпоративне управління. Тут небезпечно проводити IPO через недосконалість українського законодавства і корупцію, неможливість захистити свої права в боротьбі з рейдерством. Тому в більшості наших великих бізнесменів активи знаходяться в західних країнах - Ліхтенштейн, Австрія, Люксембург, Нідерланди, Кіпр. Це стосується навіть осіб з влади або наближених до влади. Друге - багато хто з міжнародних інвесторів вважає за краще вкладати в акції компаній, які зареєстровані за кордоном. Причина та ж - найкращий захист бізнесу. Плюс лістинг у Лондоні та Варшаві - найпопулярніших майданчиках для українського бізнесу - розширює коло потенційних інвесторів", - сказав Фіала.