ua en ru

У Перу на виборах Президента перемагає лівий націоналіст Ольянта Умала, - exit-polls

За даними екзит-полів, у Перу на виборах Президента перемагає лівий націоналіст Ольянта Умала. 48-літній колишній кадровий військовий набирає більше половини відданих електоратом голосів, передає РБК з посиланням на телеканал Al Jazeera. Цей кандидат набрав 52,6% голосів опитаних, тоді як представниця правої консервативної партії 36-літня Кейко Фухіморі отримала тільки 47,4%.

За словами співробітників правопорядку, на виборах в Перу не було помічено надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, Умала є головою ультралівої індіанської партії Перу. Брат Умали 1 січня 2005 р. підняв заколот проти влади в м.Андауйалас і кілька днів утримував населений пункт під своїм контролем. Сам кандидат у президенти отримав військову освіту і дослужився в перуанській армії до звання підполковника. Він брав участь у збройному конфлікті Перу і Еквадору в 1995 р. У 2000 р. підняв невдалий заколот проти Президента Альберто Фухіморі.

Умала бере участь в президентській гонці вдруге. У 2006 р. він поступився пост Президента Алану Гарсії, хоча, як і зараз, вийшов у другий тур.

Кейко Фухіморі - дочка екс-президента Перу Альберто Фухіморі. Вона - депутат блоку "Сила 2011", довгий час вчилася в США. Батько Фухіморі зараз сидить у в'язниці за зловживання повноваженнями в період перебування при владі. Його також звинувачують в організації "ескадронів смерті" - спеціальних підрозділів своїх прихильників, які займалися усуненням політичних опонентів. Вважається, що ці ескадрони мають пряме відношення до знищення не менше 25 людей на початку 90-х рр., в основному активістів лівого руху.