ua en ru

У Пакистані знов заарештовано екс-Президента Мушаррафа

У Пакистані арештований колишній глава держави Первез Мушарраф, відпущений на свободу під заставу днем раніше.

У Пакистані арештований колишній глава держави Первез Мушарраф (на фото), відпущений на свободу під заставу днем раніше, передає телеканал ВВС.

9 жовтня 2013 р. Мушарраф був звільнений з-під домашнього арешту рішенням Верховного суду після сплати двох заставних сум по 1 млн рупій (9,4 тис. дол.) кожна. Повідомлялося, що цього разу звільнення дарувало екс-Президентові в рамках справи про вбивство політика Акбара Бугті в провінції Белуджістан в 2006 р. Це рішення про звільнення під заставу стало вже третім для Мушаррафа: два інших він отримав раніше в рамках інших кримінальних розглядів.

"Заявка на звільнення під заставу прийнята, після того як були виплачені дві заставні суми за 1 млн рупій (9,4 тис. дол.) кожна", - йшлося в повідомленні Верховного суду Пакистану.

Проте вже 10 жовтня колишній Президент був знову поміщений під домашній арешт. Цього разу у зв'язку з "справою Червоної мечеті": у липні 2007 р. протистояння між студентами медресе і урядовими силами вилилося в штурм мечеті силами спецназу, тоді загинули більше 100 осіб. Кримінальна справа проти Мушаррафа по цьому епізоду була заведена в кінці вересня 2013 р.

Мушарраф був головою уряду Пакистану з 1999 р. по 2002 р. і Президентом країни з 2001 р. по 2008 р. Після відходу з президентської посади в 2008 р. він виїхав за межі країни і проживав в Об'єднаних Арабських Еміратах і Великобританії. 24 березня 2013 р. Мушарраф повернувся до Пакистану після п'яти років знаходження в добровільному вигнанні, 19 квітня він був арештований за звинуваченням у незаконному затриманні суддів Верховного суду в 2007 р., а також в причетності до вбивства лідера опозиції, екс-прем'єра Пакистану Беназір Бхутто, яка загинула в результаті теракту в 2007 р. під час передвиборного мітингу в м. Равалпінді.

Згідно зі свідченнями екс-глави підрозділи правоохоронних органів міста, охорона Бхутто була ослаблена за вказівкою Мушаррафа. У 2010 р. Організація Об'єднаних Націй ухвалила, що влада не змогли належним чином забезпечити захист Бхутто.