ua en ru

У Пакистані пройшли масові церемонії в пам'ять про екс-прем'єру Бхутто, убитої 5 років тому

У Пакистані сьогодні згадують колишнього прем'єр-міністра країни Беназір Бхутто, яка була убита рівно п'ять років тому. Десятки тисяч людей зібралися біля сімейного склепу, де похована Бхутто, в селищі Гархі Худа Бакш пакистанській провінції Сінд.

Увага політичних спостерігачів була прикута до виступу Білавала Бхутто-Зардарі - сина Бхутто і голови Пакистанської народної партії (ПНП). Як відзначає ВВС, 24-річний спадкоємець політичної династії Бхутто виступив зі своєю першою політичною промовою, що знаменує початок його кар'єри у великій політиці.

Бхутто-Зардарі заявив, що його мати "пожертвувала своїм життям, відстоюючи демократію", і пообіцяв, що правляча ПНП ніколи не дозволить диктатурі відібрати права і свободи у пакистанського народу.

Бхутто була вбита 27 грудня 2007 р. в результаті атаки терориста-смертника в місті Равалпінді на заході Пакистану. Разом з Бхутто в теракті загинули близько 20 осіб. Перед своєю загибеллю Бхутто розглядалася як головний конкурент колишнього президента країни Первеза Мушаррафа. Розслідування під егідою ООН у 2010 р. прийшло до висновку, що уряд Мушаррафа могло запобігти смерті опозиційного лідера, але не зробило цього. Зараз в Пакистані триває судовий процес над п'ятьма обвинуваченими у справі про вбивство Бхутто - передбачуваними учасниками радикального ісламістського руху "Талібан", які допомогли здійснити теракт в Равалпінді.

Читайте також: У Пакистані двом офіцерам поліції і п'ятьом ісламістам пред'явлені звинувачення у вбивстві Бхутто