ua en ru

В.Онопенко: ВР має вирішити питання щодо 130 млрд грн боргу України перед громадянами по судовим рішенням

Верховна рада (ВР) має вирішити питання заборгованості держави по виконанню судових рішень перед громадянами. Про це на брифінгу заявив голова Верховного суду України (ВСУ) Василь Онопенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Це надзвичайно складне питання для України... Але воно лежить не в юридичній площині, оскільки, свого часу ВР приймала безліч популістських рішень, законів, то зараз проблема стала дуже складною, адже є рішення Європейського суду (по соціальних виплатах громадянам), але немає коштів для їх виплати. Тому це питання до законодавця: яким чином виплачувати", - наголосив В.Онопенко
Окрім того, В.Онопенко прокоментував можливість скасування положення ст. 22 Конституції України як засобу вирішення питання з боргами України перед громадянами: "Там, де мова йде про матеріальне право, то закони не мають зворотної сили, тому тут треба знаходити якісь інші речі, а не хитрощами у законодавстві виходити з положення".
Нагадаємо, що у ст. 22 Конституції України йдеться про те, що "при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод".
Також нагадаємо, що Україна за рішенням судів, в тому числі і Європейського суду з прав людини винна громадянам мінімум 130 млрд грн.