ua en ru

У жовтні Держземагентство запускає пілотний проект системи геопросторових даних

У жовтні ц.р. Державне земельне агенство у Фастівському районі Київської області запускає пілотний проект геопростраственних даних. Про це в статті для «Дзеркала тижня» написав голова Держземагентства Сергій Тимченко.

При співпраці з місцевою владою фахівці Держземагентства зібрали і перевели в електронний вигляд максимально можливу кількість інформації про всіх районних ресурсах. Завдяки чому отримано 22 тематичних набору даних з більш ніж 200 інформаційними шарами. Створення такої системи геопросторових даних дає серйозні перспективи для розвитку української економіки та залучення інвестицій у різні галузі, впевнений Тимченко.

«Для державної влади вона послужить дієвим інструментом управління ресурсами та залучення інвестицій. З точки зору будь-якого громадянина стане зручним та доступним джерелом інформації, в тому числі - і для ведення бізнесу. У західних країнах така система дозволяє державі заробляти гроші на її підтримку і оновлення, адже люди, особливо інвестори готові платити за необхідну їм якісну і повну інформацію», - написав глава Держземагентства .

За його словами, частина інформації в системі геопросторових даних буде публічною, деяку можна буде придбати за гроші, а все інше залишиться у розпорядженні галузевих фахівців, міністерств і відомств.

«Всі геопросторові бази даних країни необхідно перевести в електронний вигляд, єдиний формат , інтегрувати між собою і прив'язати до карти. Вкрай важливо підготувати таку модель розподілу галузевих баз даних, завдяки якій зміни в них відбивалися б в онлайн-режимі. Коли відвідувач системи формує запит, система просто підтягує необхідну актуальну інформацію з різних баз», - підкреслив Тимченко, додавши, що галузеві бази даних не будуть збиратися на серверах Держземагентства, а залишаться під управлінням різних міністерств і відомств.

Також Сергій Тимченко розраховує, що до кінця осені до Верховної Ради буде внесено законопроект про інфраструктуру геопросторових даних, над створенням якого працюють співробітники Держземагентства.