ua en ru

В окрузі №52 попросили ЦВК призначити перевибори

У виборчому окрузі №52 у Донецькій області попросили Центральну виборчу комісію визнати результати голосування недійсними і призначити перевибори. Про це у своєму Facebook повідомив кандидат у народні депутати Юрій Ломоносов.

Зокрема, у відкритому листі на ім'я голови ЦВК Михайла Охендовського йдеться про те, що виборці 52-го округу не визнають результати голосування з-за масових фальсифікацій під час виборчого процесу.

"Відповідно до ч. 1 ст. 5 Конституції України, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Ст. 69 Конституції України визначає, що своє право на волевиявлення народ здійснює, зокрема, через вибори. Повідомляємо Вам, що виборці 52-го виборчого округу в Донецькій області, а це майже 50 тисяч чоловік, були позбавлені права на вільне і демократичне волевиявлення. Зокрема, під час виборчого процесу, у нашому окрузі відбувалися масові фальсифікації, які роблять неможливим встановити реальні результати голосування. Ми, місцеві жителі, спостерігачі та члени громадських організацій заявляємо про те, що не визнаємо результати голосування у нашому окрузі", - йдеться в листі.

Крім того виборці зазначили, що за фактом масових фальсифікацій правоохоронними органами відкрито ряд кримінальних проваджень, а тому акцентують увагу глави ЦВК на неприпустимість оголошення результатів виборів до повного їх дослідження.

Також місцеві жителі поінформували Охендовського, що інформація на сайті ЦВК не відповідає дійсності.

"Також наголошуємо, що офіційна інформація ЦВК про те, що на нашому окрузі перемагає колишній регіонал, а нині самовисуванець Ігор Шкіря, не відповідає дійсності. Зокрема, вчора на офіційному сайті ЦВК зазначалося, що на нашому окрузі оброблено 100% протоколів, що є абсолютною неправдою. Станом на вчорашній день, кілька дільничних комісій навіть не здали свої протоколи в ОВК. Крім того, провівши власне соціологічне опитування серед виборців округу, офіційно заявляємо, що ми не підтримували кандидата в народні депутати України Ігоря Шкірю", - заявили виборці.

Крім того, вони закликали Охендовського не лобіювати інтереси "регіоналів", а об'єктивно оцінити ситуацію в окрузі.

"Ми звертаємося до Вас, враховуючи Вашу прихильність до представників Партії регіонів, а нині "Опозиційного блоку", об'єктивно оцінити ситуацію, яка склалася на нашому окрузі і не лобіювати їх інтереси у виборчому процесі. Незважаючи на те, що місцеві жителі не визнають результати виборів і вважають їх сфальсифікованими, вимагаємо від Вас як голови Центральної виборчої комісії визнати голосування на виборчому окрузі №52 не дійсним і призначити перевибори", - зазначили виборці.

Вони також поінформували главу ЦВК про те, що у разі ігнорування їх законних вимог, вони відправляться в Київ.

"В іншому випадку, ініціативна група, яка вже налічує більше 5 тисяч виборців, готова виїхати в Київ і вимагати під стінами ЦВК відновлення справедливості та забезпечення належного ставлення до наших конституційних прав", - резюмували виборці в листі.

Нагадаємо, на скандальному 52-му окрузі в Донецькій області, куди входять міста Дзержинськ та Дебальцеве, зафіксовано чимало порушень виборчого законодавства. Зокрема, зафіксовано, як члени дільничної комісії в Дебальцеве упаковували і опечатували бюлетені невідомого походження з голосами на користь "регіонала" Ігоря Шкірі.