ua en ru

В Одеській області відбувся перелив води через греблю води у русло р. Сарата

В Одеській області вчора, 5 липня 2013 р., о 00:30 на території Олександрівської сільської ради Тарутинського району, через зливові дощі та прилив великої кількості води зі сторони с. Брезоая Штефан-Водського району Республіки Молдова, піднявся рівень води в ставку "Старий" (площа близько 50 га, розділений межею державного кордону: 65% на території України, 35% на території Республіки Молдова) та відбувся перелив через греблю, що спричинило прорив довжиною близько 30 м та висотою 5-7 м з витіканням великої кількості води у русло р. Сарата. Про це повідомляє прес-служба ДержНС України.

О 3:00 у с. Міняйлівка Саратського району, яке розташоване нижче за течією, р. Сарата вийшла з русла, що призвело до підтоплення територій 30 городів та двох приватних житлових будинків, з яких евакуйовані дві особи. Жертв та постраждалих немає.

Станом на 7:00 5 липня витікання води зі ставка "Старий" продовжується. Проводяться роботи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Водночас, напередодні рятувальники проводили відкачку води зі ставка "Старий", а також було проведено часткове укріплення дамби.

30 червня - 1 липня у даній місцевості пройшли сильні дощі, які спричинили підняття рівня води у ставку. Після цього одразу зі ставка у русло річки почали скидати воду. Рівень води у ставку "Старий" піднявся приблизно до 0,8-1 м до рівня дамби. У зв'язку з цим було прийнято рішення залучити до відкачування води рятувальників.