ua en ru

У суспільстві існує замовлення на оновлення державного устрою, - Медведчук

Події останнього місяця в черговий раз підтвердили те, що знає кожен: народ України не довіряє правоохоронним органам. Не довіряє він ані судам, ані прокуратурі. Про це пише лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук у своєму блозі.

За словами Медведчука, кризою довіри не забули скористатися опозиційні політики: "І не тому, що хочуть зробити щось корисне, а тому, що прагнуть зайняти нішу "меншого" ​​зла".

Тактичні ігри влади та опозиції призвели до того, що вся нинішня політична система знаходиться на межі краху. Рівень довіри до політиків падає стрімко, зазначає лідер "Українського вибору".

"Не можна сказати, що політична еліта не розуміє проблеми. Але розуміти і вирішувати - це різні речі. У наших же політиків далі заяв і взаємних звинувачень справа не йде. Ну, не хочуть вони займатися довгостроковими програмами, спрямованими на досягнення тактичних цілей", - заявив Медведчук.

"Сьогодні вищі чини української влади заявляють про те, що люди, які готували підписання кабальної для України Угоди (про асоціацію), повинні понести відповідальність. Але насправді жодного аналізу причин не проведено. Що, хтось бачив документ під назвою "Системні помилки, допущені при підготовці УА з ЄС"?" - задається питанням політик.

На думку Медведчука, ці помилки будуть повторюватися, бо їх продукує нинішня система державного управління, про недоліки якої сказано так багато, що перераховувати їх немає жодного сенсу.

"У суспільстві існує замовлення, і абсолютно правильне, на оновлення державного устрою, яке в устах багатьох політиків звучить як "перезавантаження України". Вимога реформ, яка поки, на жаль, залишається неконкретною", - наголосив лідер "Українського вибору".

"Я б сформулював її так: відновлення всіх важливих функцій державної влади з використанням якогось"довіреного носія". Але хто може бути тим самим "довіреним носієм" для цілої країни? Упевнений, що сьогодні жодна з політичних сил не може претендувати на те, щоб бути носієм принципів, здатних стати єдиними для всієї України. А запозичення "європейських" цінностей ще більше розколює країну", - поскаржився Медведчук.

Лідер "Українського вибору" вважає, що якщо українська політична еліта ставить перед собою мету оновити Україну як державу, а не просто захопити трон, що хитається, їй необхідно зрозуміти, хто ж здатний бути носієм, еталоном змін, тому що всі депутати і громадські діячі можуть бути лише їх провідником. І дійти очевидного висновку, що в Україні є лише одна сила, здатна на це, - сам народ.

"Завдання політиків просте. Немає необхідності черговий раз розпалювати конфлікт, провокувати протистояння. Немає необхідності робити гучні заяви. Потрібно просто створити для народу України умови, в яких його воля може вільно проявитися. Не раз в п'ять років, а кожен день, кожен раз, коли у народу чи територіальної громади виникне така необхідність. Жодного подальшого регулювання не потрібно. Посійте зерно в землю, і воно зійде. Дайте людям самим відправляти у відставку злодійкуватих чиновників, приймати закони. Дозвольте Одесі жити інакше, ніж Харкову. Дайте Вінниці право відрізнятися від Луганська", - заявив Медведчук.

І додав: "Дайте людям право самим управляти країною. Не через майдан, де збирається лише мала частина громадян, яку, як показує досвід, не чують навіть їхні вожді. А цивілізовано, на референдумі. Адже кожного разу, перед тим як люди опустять бюлетені до урни, у вас буде час, щоб донести свою політичну позицію і до прихильників, і до противників".

За словами Медведчука, політикам варто боятися тільки одного: із простими питаннями на кшталт відставки будь-якого органу влади українці справляться і без їх допомоги: "А ось до професійного обговорення серйозних питань на кшталт вибору вектора економічної інтеграції багато хто з нинішніх народних обранців не готові. Це вам не із трибуни в рупор віщати".