ua en ru

В ОБСЄ підтвердили відведення техніки бойовиками

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ в Україні підтвердила відведення шести колон важкого озброєння бойовиків ДНР і ЛНР. Про це повідомляється в звіті місії за 27 лютого, опублікованому 28 лютого.

"СММ проконтролювала переміщення чотирьох окремих колон самопроголошеної ДНР. У кожному випадку представники ДНР супроводжували співробітників місії до місця, де були зосереджені попередньо складені колони", - йдеться у звіті.

В ОБСЄ зазначили, що колона, зібрана в п'яти кілометрах від Донецька, складалася з п'яти установок "Град", БТР-80 та військових вантажівок. У Калро-Марксовом бойовики відвели чотири "Граду" і вантажівка. На околиці Донецька і Новозарьевке в колону увійшли по чотири установки "Град".

За даними звіту, в ЛНР запропонували співробітникам моніторингової місії проконтролювати відведення двох колон. "Перша, сприйнята місією біля населеного пункту Брянка, складалася з одного БТР, чотирьох 122-мм самохідних гаубиць, п'яти "Градів" та вантажівки. Інша колона, що складалася з п'яти 152-мм гаубиць, була зустрінута спостерігачами в 7 км на південь від центру Луганська", - розповіли в ОБСЄ.

Представники місії слідували за колонами до тих пір, поки вони не відійшли від лінії зіткнення. СММ планує оглядати майданчики, на яких розмістилася відведена техніка, щодня.

Нагадаємо, в ЛНР заявили про відвід 80% важких озброєнь від лінії розмежування.

Зазначимо, раніше ОБСЄ отримала відмову ДНР в наданні даних про конкретних місцях дислокації відведених озброєнь.