ua en ru

В обласних центрах України пройшла серія протестних акцій

15 січня за ініціативи «Громадянської платформи «Майдан» у великих містах України пройшла серія акцій протесту проти халатності муніципальних органів влади та міських комунальних служб. На заклик учасників спільноти «Громадянська платформа «Майдан» у соціальних мережах відгукнулися близько тисячі активістів з Києва, Миколаєва, Херсона, Житомира, Дніпропетровська, Чернігова, Луцька та Львова. Жителі міст вийшли на вулиці для проведення різних флешмобів, щоб вказати місцевій владі на наявність проблеми, а також зібрали підписи городян під зверненням до градоначальників з вимогою забезпечити освітлення міських вулиць, повідомили в ГП «Майдан».

Учасники спільноти вважають, що миритися з відсутністю освітлення на міських вулицях не можна, потрібно вимагати від місцевої влади, щоб вона звернула увагу на проблему і вжила заходів. «Ми бачимо, як сотні тисяч людей у спільному пориві приходять на Майдан і вимагають змін. І ми бачимо, як влада налякана тією силою, яку представляють собою активні та небайдужі громадяни. Ми не хочемо, щоб ця енергія розчинилася в політичних дискусіях і маємо намір активно домагатися контролю над діючою владою на місцях», - говорить один з активістів руху.

У Києві активісти спільноти зібралися на вулиці Академіка Навашина і у вечірній час включили кілька потужних прожекторів, завдяки яким темна і похмура вулиця миттєво змінилася. «Саме в такому місті - добре освітленому, безпечному - ми хочемо жити, і ми будемо добиватися від влади того, щоб вона звернула увагу на наші вимоги», - говорить один з учасників акції.

У Чернігові учасники спільноти «Громадянська платформа «Майдан» провели мітинг, в якому взяли участь жителі і місцеві лідери громадської думки. У ході мітингу збиралися підписи під зверненням до мера Олександра Соколова з вимогою забезпечити освітлення міських вулиць. Потім учасники акції пройшли вулицями міста з ліхтариками, демонструючи владі, що завдяки її роботі, цей атрибут став незамінним аксесуаром для жителів Чернігова. «Особисто у мене складається враження, що в нашому місті плин часу пішов у зворотному напрямку, і ми зараз наближаємося до середньовіччя, коли вулицями ходили з факелами, - заявив один з учасників акції, - сподіваюся, нам вдасться домогтися від влади повернення до цивілізації».

У Миколаєві та Херсоні активісти спільноти провели фотосесію своїх міст у вечірній час і пообіцяли зробити «Календар темряви», в якому розмістять отримані знімки. «Наш «Календар темряви» - це звинувачення на адресу нашої мерії, завдяки роботі якої ми змушені повертатися ввечері додому, долаючи відчуття страху через перспективу стати жертвою розбійного нападу або пацієнтом лікарні», - говорить один з учасників акції.

Подібні акції пройшли також у Житомирі, Дніпропетровську, Луцьку та Львові. Члени ініціативної групи спільноти «Громадянська платформа «Майдан» заявляють про намір взяти на контроль питання виконання владою вимоги жителів міст щодо забезпечення вуличного освітлення, і обіцяють проінформувати співгромадян про результати звернень до керівництва населених пунктів. «Наш шлях до Європи повинен починатися з безпечних і добре освітлених вулиць, і добитися цього нам під силу», - впевнені учасники спільноти.

Нагадаємо, що спільнота «Громадянська платформа «Майдан» була створена з ініціативи учасників грудневих протестних акцій, як відповідь на політизацію громадянської активності. Туди увійшли ті, хто активно підтримав протестні акції на старті, але вже встиг розчаруватися, спостерігаючи за спробами політиків приватизувати Майдан і їх нездатністю направити найпотужнішу енергію мас у конструктивне русло. Спільнота з'явилася зовсім недавно, як майданчик для обміну думками і пошуку однодумців. В активі їх «Майдану» вже є кілька помітних акцій, суть яких - благоустрій міського простору, забезпечення безпеки городян і ряд інших, що мають гостру соціальну актуальність.

На думку учасників спільноти, сьогоднішній Україні потрібно йти шляхом «теорії малих справ», коли кожен з представників суспільства починає діяти, виходячи зі своїх сил, і в тому місці, де він проживає. Члени спільноти впевнені, що з цих перших, але вкрай важливих кроків, почнеться масштабний рух по всій країні, який призведе до її кардинальної перебудови на всіх рівнях.