ua en ru

В Нью-Йорку затримано близько 70 демонстрантів

Поліція Нью-Йорка затримала близько 70 учасників акції протесту "ЗахопиУолл-стріт", коли демонстранти рушили до Таймс-сквер, передає ВВС.
На самій площі були затримані 45 осіб, у той час як ще 24 були взяті під варту за проникнення на територію відділення банку Citibank в іншій частині міста. За даними організаторів демонстрації, спрямованої проти фінансових інститутів, всього на вулиці Нью-Йорка сьогодні вийшли понад 5 тис. осіб.
Протест перекинувся і на інші великі міста США: так, декілька тисяч людей провели мітинг в американській столиці Вашингтоні, закликаючи уряд забезпечити громадян робочими місцями і скоротити соціальну нерівність.
Аналогічні акції під гаслом боротьби з корпораціями, "фінансовим тероризмом", заходами жорсткої економії і негативними наслідками кризи, що впливають на життя простих людей, пройшли по всьому світу в рамках міжнародної демонстрації. Так, крім міст США, протестували в Лондоні, Франкфурті-на-Майні, Стокгольмі, Афінах, Мілані, Загребі, Торонто, в різних містах Нової Зеландії та ін.
При цьому в Лондоні поліція затримала п'ятьох учасників мітингу, а правоохоронні органи Португалії зіткнулись з найбільшою демонстрацією з усіх проведених сьогодні - десятки тисяч людей висловили невдоволення новими заходами жорсткої економії, причому обійшлося без арештів. У Римі ж мирні виступу взяли характер масових заворушень, коли в натовп протестуючих проникла група людей в масках, яка почала бити машини і закидати поліцейських камінням і петардами. Поліції довелося застосувати проти демонстрантів сльозогінний газ, в результаті чого близько 70 осіб отримали травми, 12 хуліганів були затримані.
Нагадаємо, акції під назвою "Захвати Уолл-стріт" проти фінансових інститутів і соціально-економічних проблем в США почалися 17 вересня 2011 р. Учасники розбили наметове містечко в районі Уолл-стріт - фінансового центру Нью-Йорка. 2 жовтня активісти намагалися перекрити рух по Бруклінському мосту, проте поліція не дала їм це зробити, затримавши близько 700 чоловік. 5 жовтня в Нью-Йорку пройшла наймасштабніша акція протесту, в ній взяли участь від 8 до 12 тис. осіб. Незабаром протести перекинулися на інші американські міста - Вашингтон, Лос-Анджелес, Чикаго, Бостон.