ua en ru

До нового парламенту Молдови проходять чотири партії, - дані опитувань

До нового парламенту Молдови за підсумками сьогоднішніх дострокових парламентських виборів у республіці попрапляють чотири партії. Такі попередні результати двох exit-polls, проведених румунськими та молдовськими соціологами на замовлення телеканалів країни, передає РБК.

Згідно з оприлюдненими в Кишинеу результатами опитування на виході з виборчих дільниць, яке провів румунський центр IRES на замовлення молдовського каналу Publika TV, на дострокових парламентських виборах лідирує Ліберально-демократична партія, яку очолює правлячий прем'єр-міністр Володимир Філат. За даними exit-poll, на 19:00 за молдовським часом (той же пояс, що й київський час), за ЛДПМ проголосували 34,4% загального числа опитаних виборців, за Партію комуністів на чолі з екс-президентом Володимиром Вороніним - 26% , за Ліберальну партію, яку очолює в. о. президента Молдови Міхай Гімпу - 15,6%, за Демократичну партію на чолі з Маріаном Лупу - 15,1%.

Водночас, за результатами exit-poll, що його провів центр CBS-AXA за замовленням Prime TV, за Партію комуністів проголосувало 33,8% від загального числа опитаних, за Ліберально-демократичну партію - 32,2%, за Демократичну партію - 14,1%, за Ліберальну партію - 10,2%.

Решта учасників виборів, за даними опитувань молдовських і румунських соціологів, не подолали чотиривідсоткового виборчого порогу, встановленого для партій.

Опитування на виході з виборчих дільниць провадили по всій Молдові, за винятком Придністровського регіону.

Найбільша в Молдові опозиційна Партія комуністів (ПКРМ) вже заявила про масові порушення під час голосування на дострокових парламентських виборах у республіці та підкуп виборців партіями влади. Як повідомив на прес-конференції в Кишинеу юрист ПКРМ Сергій Сирбу, зокрема, спостерігачами від ПКРМ зафіксовано численні випадки підкупу виборців агітаторами партій правлячої коаліції, які пропонують громадянам за "правильне" голосування і гроші, і безкоштовні алкогольні напої.

Крім того, комуністи Молдови заявляють про випадки багаторазового голосування студентів, які навчаються в сусідній Румунії. У ПКРМ наголошують, що молдовські студенти в Румунії голосують за закордонними паспортами, а потім за допомогою організованого для них транспорту їх централізовано перевозять до Молдови, де вони голосують вже за внутрішніми паспортами. Комуністи стверджують, що цей процес багаторазового голосування практично неможливо проконтролювати.

Перші дані ЦВК Молдови про результати голосування, як очікують, має бути оприлюднено до 23:00. Опублікування попередніх результатів дострокових виборів до парламенту Молдови очікують вранці 29 листопада.

За право бути представленими в законодавчому органі країни, що налічує 101 місце, на виборах змагалися 20 партій і 19 незалежних кандидатів.