ua en ru

У Нідерландах після підрахунку 96% голосів на парламентських виборах лідирують ліберали

У Нідерландах за підсумками підрахунку 96% голосів на парламентських виборах лідирують ліберали на чолі з нинішнім прем'єр-міністром Марком Рутте. Вони отримають 41 голос з 150 в нижній палаті, передає Reuters. "Ми отримали найбільшу перемогу в історії і вдруге стали найбільшою партією країни. Ми боролися на цих виборах за кожен будинок, кожну вулицю, кожне місто. Я дуже гордий. Завтра я почну перші кроки з формування кабінету", - сказав Рутте.

Друге місце на виборах зайняла лівоцентристська Лейбористська партія. Вона отримає контроль над 39 місцями.

Соціалісти завершили вибори на третьому місці. Під їх контролем, як і раніше, знаходяться 15 місць. Радикальна "Партія свободи" Гєєрта Вільдерса, відомого своєю антиіммігрантською і антиісламською риторикою, втратила 8 місць і після виборів збереже лише 16 місць в нижній палаті парламенту Нідерландів. І соціалісти, і "Партія свободи" відомі своїм євроскептицизмом.

"Наша боротьба в Нідерландах зараз потрібна ще більше, ніж коли-небудь. Проблеми, з якими ми стикаємося, нікуди не підуть. Кращі часи для нашої партії ще прийдуть. Я не піду і не здамся", - сказав Вільдерс.

Аналітики припускають, що найбільш вірогідним сценарієм буде формування правлячої коаліції з лібералів і лейбористів. Проте до виборів як ліберали, так і лейбористи виключали подібну вірогідність.

Уряд Рутте після початку боргової кризи в єврозоні виступає разом з Німеччиною і Фінляндією за скорочення витрат державних бюджетів і фіскальну дисципліну. В даний час Нідерланди володіють вищим рейтингом надійності AAA за оцінкою експертів з Fitch, Moody's і S&Р.