ua en ru

У Національній кадастровій системі з початку 2013 р. зареєстровано понад 840 тис. нових земельних ділянок

Цього року в Національній кадастровій системі вже зареєстровано більше 840 тис. нових земельних ділянок та видано понад 560,5 тис. витягів із Поземельної книги.

Про це повідомили у прес-службі Держземагентства України з посиланям на голову Сергія Тимченка. Ці цифри значно перевищують дані 2012 року. У грудні 2012 року, коли був пік активності громадян, землевпорядники зареєстрували 30 тис. 033 земельні ділянки, а у серпні цього року вже 104 тис. 432 земельних наділів.
У грудні 2012 року державні реєстратори видали 39 тис. 505 витягів з Поземельної книги, а у серпні 2013 - 91 тис. 751 таких документів.

За словами Сергія Тимченка, нині темпи роботи Національної кадастрової системи щодо реєстрації та видачі витягів суттєво зростають. Так минулого року реєстрація тривала декілька тижнів, а іноді й місяців, що призводило до поширення корупції. Сьогодні, зазначає голова Держземагентства, такий чинник виключено. Якщо у січні у середньому державні реєстратори витрачали 50 хвилин на проведення трансакції, то на початок вересня - менше 30 хвилин. Термін надання витягу з Державного земельного кадастру коротився у середньому із 40 до 18 хвилин. Інтернет-сервісів також суттєво покращили роботу по користуванню відкритими відомостями Національної кадастрової системи, які розміщені на публічній кадастровій карті. Із інформацією про земельні ділянки на сьогодні ознайомилось 2 млн 331тис. 307 відвідувачів веб-порталу. Загалом же зафіксовано 3 млн. 359 тис. 287 переглядів публічної кадастрової карти.

"Державний земельний кадастр відіграє особливу роль у реформуванні земельних відносин як інформаційна база для ефективного управління земельними ресурсами, що є важливим економічним чинником у забезпеченні розвитку держави, підтримці податкової та інноваційної політики держави, що безумовно сприяє розвитку суспільства та запровадженню ефективної політики держави у сфері земельних віносин", - зазначив Голова Держземагентства України Сергій Тимченко.