ua en ru

У НАТО вважають можливим повторення сценарія "східноукраїнського конфлікту" в інших країнах Європи

Головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Філіп Брідлав бачить небезпеку повторення сценарію дестабілізації з боку Москви по моделі України в інших країнах Східної Європи.

Головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Філіп Брідлав (на фото) бачить небезпеку повторення сценарію дестабілізації з боку Москви по моделі України в інших країнах Східної Європи. Про це він заявив в інтерв'ю німецькому виданню Welt am Sonntag, оприлюдненому в неділю, 17 серпня, передає Deutsche Welle.

Брідлав підкреслив, що на прикладі України Росія демонструє "новий тип ведення війни". Тому найголовніше, за його словами, щоб союзники "були готові до нових "зелених чоловічків".

Брідлав переконаний, що за існуючої загрози сили поліції і армії східноєвропейських країн повинні бути готові до її подолання. Відповідаючи на запитання, які наслідки буде мати потенційна поява "зелених чоловічків" в інших країнах Східної Європи, Брідлав нагадав про статтю 5 Північноатлантичного договору, якою передбачено право на колективну оборону в разі доведеної агресії з боку третьої держави.

У той же час генерал підкреслив, що, незважаючи на агресію Росії щодо України, жодна з країн НАТО "поки не хоче військового втручання в конфлікт".