ua en ru

В.Мунтіян: Формою компенсації для України при вступі до МС може стати зменшення вартості газу в два рази

Російська Федерація може переглянути формулу договору на постачання газу, зменшивши його вартість для України як мінімум в 2 рази, компенсуючи втрати України при вступі до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Про це в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" заявив уповноважений Кабінету міністрів щодо співробітництва з РФ, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства Валерій Мунтіян.

За словами В.Мунтіяна, ціна газу для України повинна бути такою ж, як для суб'єктів підприємницької діяльності на території РФ. Ще одним компенсатором повинна стати нафту. У результаті інтеграції в МС росіяни знімають експортне мито - 300 дол. за тонну. Ще одним компенсатором є транспортні тарифи, зокрема, залізничні.
За твердженням В.Мунтіяна, скасування експортних мит на нафту дасть до 3 млрд дол., на нафтопродукти - близько 500 млн дол., зниження цін на газ до рівня внутрішньоросійських - 4,5 млрд дол., компенсація за зміну зобов'язань України перед СОТ складе 1,9 млрд дол. Крім того, Україна буде наполягати на гарантіях обсягу транзиту російського газу по українській ГТС на рівні не менше 95,8 млрд кубометрів.
В.Мунтіян відзначив, що принципова згода Росії за даними поступками однозначно є, але про готовність погодитися на конкретні компенсатори говорити не можна, поки переговори ще тривають.
На думку В.Мунтіяна, рішення про інтеграцію в МС потрібно приймати вже в першій половині нинішнього року.