ua en ru

У Москві сьогодні пройдуть переговори за участю Азарова і Путіна з перегляду газових угод

Сьогодні в Москві пройдуть переговори прем'єр-міністра Миколи Азарова і його російського колеги Володимира Путіна про перегляд діючих газових угод. Україна добивається зміни договорів, укладених в січні 2009 року прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, і зниження ціни газу. У "Газпромі" заявляли, що згодні на це тільки у разі створення газотранспортного консорціуму з управління газотранспортною системою України (ГТС) з його участю. Про це пише "Комерсант-Україна".

Напередодні переговорів Азаров заявив, що сподівається на перегляд угод з РФ. "Для нас дуже важливо домовитися. Починається новий рік, і ми хочемо увійти до нього з нормальними цінами, що не підривають нашу економіку", - заявив він. Прем'єр підкреслив, що переговори з Росією проходять складно, але, за його словами, в останні дні - інтенсивніше. "Як ви знаєте, наші міністри зустрічалися неодноразово, і є надія, що в найближчий день ми виробимо компромісне рішення", - сказав Азаров.

Україна вже погодилася на пропозицію створити консорціум на базі ГТС, а головні розбіжності сторін зараз стосуються умов його створення, говорить джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго. "Москва наполягає, щоб консорціум був виключно російсько-українським і вимагає законодавчих гарантій закріплення такого статусу, - сказало джерело. - Ми ж хочемо, щоб в майбутньому третина консорціуму була продана європейській компанії. По 16,5% акцій повинні продати засновники консорціуму - Україна і Росія". Не вдається домовитися і про механізм вибору партнера. "В якості партнера ми хочемо бачити, скажімо, Shell або Exxon/Мobil, а не сателітів "Газпрому" в особі Rurhgas", - говорить джерело. Втім, переговори з європейськими партнерами, схоже, поки що не велися. Зокрема, глава Shell в Україні Грехем Тайлі відзначив, що, за його інформацією, компанії такої пропозиції зроблено не було.