ua en ru

У Москві одночасно пройшли марші за і проти сепаратистів на Донбасі

У Москві сьогодні відбулося два "Російських маршу", один - на підтримку сепаратистів на Донбасі, інший - проти них.

У Москві сьогодні відбулося два "Російських маршу", один - на підтримку сепаратистів на Донбасі, інший - проти них, передає РБК.

Націоналісти, що традиційно виходять з 4 листопада на "Російський марш", так і не змогли домовитися про єдине відношення до української політики Кремля. В результаті хода на південному сході Москви зібрала менше учасників, ніж у минулі роки, і була розрізненою: одні колони підтримували сепаратистів на Донбасі, інші - виступали за цілісність України. Марш "на підтримку Новоросії" пройшов і на північному заході Москви, але був ще менше.

Передбачалося, що тільки 10-15% гасел "Російського маршу" буде присвячено українському конфлікту, більшість - протидії нелегальній міграції, за надання російською государствообразущего статусу. Але обійти українське питання не вийшло.

Якщо перша і найбільш масова колона йшла під гаслом "За Русское единство", ті, які слідували за нею, розбивалися на прихильників сепаратистів і київських властей, що кричали: "ДНР, гори в пеклі".

Були і ті, хто виступав за об'єднання колишніх членів СНД. Але таких була меншість. "Росія, Україна, Білорусь. Разом ми - свята Русь", - кричали прихильники об'єднання.

Поліція Москви оголосила, що хода націоналістів на південному сході Москви зібрала близько 2 тис. осіб, а марш на північному заході Москви, в районі Щукино, близько 1,5 тис. осіб.

На марші в Щукино лунали гасла "Київ - російське місто!", "Росії потрібен цар", "Ми за єдину Русь: Росія, Україна, Білорусь!".

Взяти участь в "Російському марші за Новоросію" закликав колишній лідер бойовиків ДНР Ігор Стрєлков, проте сам він на марш не прийшов.

Нагадаємо, сьогодні в Києві повинен був відбутися "Слов'янський марш". У МВС заявили, що організація подібних заходів - спроба Москви дестабілізувати ситуацію в Україні.