ua en ru

У Молдові затримано групу службовців банків і міністерства, що привласнили 200 млн дол. з рахунків громадян США

У Молдові затримано злочинну групу, яка за допомогою шахрайської схеми переказувала з рахунків багатих американських громадян і незаконно привласнила 200 млн дол. Як повідомили сьогодні на прес-конференції в Кишинеу представники Центру боротьби з економічними злочинами та корупцією (ЦБЕЗК) Молдови, понад 70 млн дол. з цієї суми надійшло до одного з банків Молдови, передає РБК. Злочинців вдалося затримати завдяки операції ЦБЕЗК Молдови у співпраці з колегами з Федерального бюро розслідувань США.

28 жовтня під час комплексної операції було затримано шістьох активних членів злочинного угрупування, що спеціалізувалося на знятті грошей з рахунків різних громадян і юридичних осіб із США, зокрема затримано лідера цієї мережі - службовця одного з молдовських банків, за допомогою якого з рахунків, відкритих на ім'я фіктивних осіб, знімали гроші. До складу групи входило 12 осіб, 6 з них - банківські службовці.

Відповідно до розслідування ЦБЕЗК, фахівці в галузі інформаційних технологій, що входили до групи, створили віртуальну мережу, де осідали гроші від онлайн-платежів громадян США, які потім переказували на рахунки одного з банків Молдови. Гроші надходили через системи Western Union та Money Gram. Після того як переказ підтверджувався в одного з касирів банку, кур'єри приїздили до банку та отримували суми, що були на рахунку, потім готівку передавали організаторові, також банківському службовцеві. Встановлено, що до злочинної групи входив службовець одного з міністерств, що забезпечував зловмисників ксерокопіями посвідчень особи, необхідних для відкриття банківських рахунків. За даними ЦБЕЗК Молдови, група незаконно привласнила близько 200 млн дол. Проте під час проведених 30 обшуків за місцем мешкання затриманих співробітники Центру виявили лише близько 300 тис. дол., одну одиницю вогнепальної зброї, а також вилучили дві дорогі машини.