ua en ru

В Кремле сообщили, что согласованы схема отвода тяжелой техники и создания линии разграничения

В Кремле сообщили, что согласованы схема отвода тяжелой техники и создания линии разграничения

На зустрічі президентів Росії, України, Франції та канцлера Німеччини в середу ввечері може бути підписана багатостороння угода - його проект був підготовлений і узгоджений напередодні на зустрічі контактної групи входять представники ЛНР і ДНР, України, а також Росії та ОБСЄ в якості спостерігачів). Про це РБК повідомило джерело, близьке до Кремля.

За словами співрозмовника, узгоджені схема відведення важкої техніки і створення лінії розмежування. Про те, що для підписання готується нове мирну угоду повідомляв у понеділок Bloomberg джерело в уряді Росії.

"Угода може бути підписана, якщо всі сторони прибудуть на переговори", - зазначило джерело РБК.

Єлисейський палац вже розповсюдив повідомлення про те, що Франсуа Олланд і Ангела Меркель прибудуть на переговори. Джерело в Києві вночі також повідомив про погодження схеми відводу важкого озброєння і контролю за дотриманням режиму дотримання вогню.

Ці теми у вівторок обговорювалися в Мінську на засіданні контактної групи по мирному врегулюванню українського конфлікту. Переговори контактної групи тривали близько двох годин. У неї входять представник Києва Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов і представник ОБСЄ Хайді Тальявіні.

На зустріч були запрошені і представники самопроголошених республік - Денис Пушилін від ДНР і Владислав Дейнего від ЛНР. Зустріч контактної групи - єдиний формат, в якому беруть участь представники обох бунтівних територій. Від Києва у зустрічі також брав участь лідер громадської організації "Український вибір" Віктор Медведчук. Пушилін і Дейнего передали учасникам проект протоколу, в якому вони пропонують комплекс військових і політичних заходів для врегулювання конфлікту, після чого у зустрічі було оголошено перерву.

"Не виключено, що переговори Контактної групи відновляться сьогодні вранці", - заявив "Донецькому агентству новин" Пушилін. За його словами, все буде залежати від готовності інших учасників Контактної групи - насамперед України - дати відповідь на пропозиції самопроголошених республік. При цьому він зазначив, що "говорити про припинення вогню поки рано, принаймні з завтрашнього дня".

У свою чергу повпред ЛНР Владислав Дейнего підтвердив, що в ході зустрічі були обговорені заходи військового і політичного характеру, які дають шанс на досягнення результату". Спікер парламенту самопроголошеної "Новоросії" Олег Царьов повідомив РБК, що в середу в Мінську знову пройдуть переговори контактної групи в складі представляє Україну екс-президента Леоніда Кучми, повноважного представника самопроголошеної ДНР Дениса Пушиліна, повпреда самопроголошеної ЛНР Владислава Дейнего, а також спецпредставника голови ОБСЄ Хайді Тальявіні і посла Росії в Києві Михайла Зурабова.

"Поки домовленостей досягти не вдалося. Політичний аспект переговорів не коментую, але ми наполягаємо на припиненні вогню, відведення озброєнь і демілітаризованій зоні - 80 км від відстані, з якого не добивають ракети "Град", - повідомив РБК Царьов.