ua en ru

У Мінську міліція припинила акцію з вимогою звільнити політв'язнів

У Мінську припинено акцію з вимогою звільнити політичних ув'язнених. Із закликом провести акцію солідарності виступила громадянська кампанія "Європейська Білорусь", лідер якої, екс-кандидат у президенти Андрій Санніков, з 19 грудня 2010 р. утримується у в'язниці за звинуваченням в "організації масових заворушень" в день президентських виборів, повідомляє радіо "Свобода" .
Вже на перших хвилинах акції міліція затримала координатора "Європейської Білорусі" Олександра Валанцевіча, який спробував в мегафон розповісти про політв'язнів. Нагадаємо, що за гратами все ще залишаються кандидати в президенти Андрій Санніков і Микола Статкевич, опозиційні лідери Дмитро Бондаренко і Дмитро Дашкевич, правозахисник Алесь Бєляцький, активісти, засуджені до "хімії" або до умовних термінів арешту. Після затримання Валанцевіча присутні на Жовтневій площі були попереджені про кримінальну відповідальність за участь у несанкціонованому заході.
Полювання на колишніх політв'язнів, звільнених під тиском світової громадськості, спецслужби влаштували ще напередодні акції. Затримано колишнього політв'язня Федора Мірзаянова, який після бесіди зі співробітниками міліції потрапив до лікарні. Люди в штатському затримали активістів "Європейської Білорусі" Максима Вінярського, Андрія Молчана, Ігоря Кудлаєва; в своїй квартирі весь день був блокований Максим Казаков, який отримав прокурорське попередження за заклик вийти на п'ятничну акцію. А колишнього в'язня совісті Дмитра Дрозда від затримання врятувало лише те, що він пішов з дому раніше звичайного.
У зверненні "Європейської Білорусі" зазначається: "Минуло 10 місяців з дня розгону мирної акції протесту проти фальсифікації президентських виборів. Однак у країні тривають репресії і переслідування опонентів режиму. Влада ініціювала прийняття нових законів, за якими співробітники спецслужб можуть безперешкодно вриватися в наші будинки, калічити й убивати білорусів ...".
21 жовтня Рада республіки Національних зборів прийняла поправки в законопроект "Про масові заходи", які ставлять практично будь-які виступи громадян Білорусії поза законом.