ua en ru

У Міноборони назвали критерії для закупки медичного обладнання і медикаментів

При закупівлі Міністерством оборони обладнання та медикаментів враховуються його медико-технічні характеристики, країна-виробник і сервісне обслуговування. Про це повідомив глава Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України Віталій Андронатій в інтерв'ю РБК-Україна, відповідаючи на питання про критерії боротьби з корупцією при закупівлях.

"Наші головні фахівці поставили нам вимогу, щоб обладнання не було китайським або російським, оскільки воно низької якості. У нас багато подібного обладнання, яке було роками раніше закуплено, лежить і потребує ремонту", - зазначив він.

За словами Андронатія, виділених Міноборони коштів мінімально вистачило на реанімаційне та операційне обладнання.

Глава Військово-медичного департаменту Міноборони також розповів про останніх закупівлі відомства.

"Це рентгенівські апарати виробництва APELEM (Франція), дефібрилятори Phisio-Control Inc (США), апарати штучної вентиляції легенів від світових лідерів Hamilton Medical (Швейцарія), Maquet (Швеція), ендоскопічне обладнання (бронхоскопы) торговельної марки Pentax (Японія), системи для надання екстреної медичної допомоги компанії Weinmann (Німеччина), якими оснащені армії Швейцарії, Німеччини та НАТО. Також ми закупили інше вкрай необхідне обладнання для реанімації, таке як: аспіратори, шприцеві насоси від провідних європейських виробників. Для операційних ми закупили столи Schaerer Medical AG (Швейцарія), Bicakcilar (Туреччина), наркозні апарати Medes Benelux N. V. (Бельгія), электрохирургические апарати американських виробників Covidien Llc і ConMed Corporation", - повідомив він.

Андронатий підкреслив, що перевага надавалася обладнанню українських виробників, якщо співвідношення ціни і якості відповідало необхідним критеріям. "Зокрема, ми закупили реанімаційно-хірургічні монітори і електрокардіографи у провідного українського виробника компанії "Ютас", - додав він.