ua en ru

У Мінекономрозвитку працюють над нормативними актами щодо спрощення дозвільної системи

Уряд послідовно здійснює заходи, спрямовані на покращення бізнес-клімату в Україні, дерегуляцію підприємницької діяльності та підтримку малого і середнього бізнесу, що передбачено програмою економічних реформ на 2010-2014 рр. "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава". Зараз триває робота з підготовки кількох проектів нормативних документів, спрямованих на вдосконалення дозвільної системи, ліцензування та державного нагляду у сфері господарської діяльності. Про це заявив директор департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку Ігор Шевердін.

Для вдосконалення дозвільної системи вже спрощені процедури отримання дозволів. Зокрема, затверджено перелік документів дозвільного характеру, що мають 144 позиції, тому заборонено вимагати від підприємців отримувати документи, якщо це не передбачено законом. Також при отриманні документів дозвільного характеру перейшли від принципу "єдиного офісу" до принципу "єдиного вікна". Разом з тим посилено відповідальність посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування за порушення законодавства у сфері дозвільної системи. Розширено мережу дозвільних центров. Суттєво спрощено дозвільні процедури у будівництві: з 93-х до 23-х зменшено кількість дозвільних документів і погоджувальних процедур, скорочено у 6 разів час їх проходження, і інше.

Для зниження регуляторного тиску на законодавчому рівні закріплено перегляд діючих регуляторних актів, а також обов'язкове планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів, їх публічне обговорення та проведення аналізу результативності для того, щоб не допустити прийняття неефективних регуляторних актів.

"Загалом за перше півріччя нинішнього року було переглянуто 197 регуляторних актів, з них визнано ефективними - 176, це складає 89% від загальної кількості переглянутих документів, а 21 регуляторний акт (11%) - вимагає скасування. Можна відзначити, що в результаті реалізації заходів щодо приведення регуляторних актів у повну відповідність із законами України, більшість з них відповідає принципам державної регуляторної політики", - зазначив Ігор Шевердін.

Спрощуються механізми ліцензування господарської діяльності. Скорочено більш ніж на 40% кількість видів господарської діяльності, які не можуть здійснюватися за декларативним принципом (до 52 з 95) Скорочено кількість документів, які подаються для отримання ліцензій. Скасовано ліцензування 22 видів, а це 32%, господарської діяльності, провадження яких не пов'язано із загрозою безпеці. Зараз триває робота щодо скорочення видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.