ua en ru

У Міндоходів не буде департаментів адміністрування єдиного соцвнеску і оподаткування юросіб, - проект положення

Після об'єднання податкової і митної служб в Міністерство доходів і зборів в його структурі не буде департаментів адміністрування єдиного соціального внеску, оподаткування юридичних осіб, зокрема обслуговування крупних платників, прогнозування і погашення податкового боргу. В той же час Міністерство доходів і зборів зможе проводити експертизи і дослідження без судових висновків, що бізнес сприйняв негативно ще восени. Експерти вважають, що адміністративні перетворення можуть погіршити якість податкового контролю і, як наслідок, викличуть необгрунтовані донарахування і штрафи. Про це пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинився останній варіант структури центрального апарату Міністерства доходів і зборів, яка вже місяць розробляється чиновниками Державної податкової служби (ДПС) і Державної митної служби. Представити громадськості концепцію роботи створеного в кінці грудня міністерства його глава Олександр Клименко планував ще 17 січня, але переносив цю презентацію вже кілька разів. Тепер же чиновники міністерства чекають указу Президента, який визначить їх права і обов'язки. "Без підпису Президента безглуздо говорити про що-небудь. Ми вже передали йому проект положення", - повідомили в міністерстві.

Як повідомила завідувачка відділом фіскальної політики, податкових і митних платежів Академії фінансового управління при Мінфіні Людмила Олейнікова, спочатку нове міністерство претендувало на отримання права формування податкової і митної політики, але тільки в частині адміністрування. У ДПС завіряли, що міністерство буде лише адміністратором. Проте пізніше з'явилися пропозиції наділити його також правом визначати податкову політику, хоча це відноситься до повноважень Мінфіну, який, не маючи можливості впливати на доходи держави, не зможе повноцінно формувати бюджет і стежити за його виконанням. "Мінфін все зводить в єдине ціле. Тому податкова і митна політика має бути ширше, ніж бажання зібрати податки, - вважає Олейнікова.- Справа не в тому, скільки вони хочуть зібрати, а в тому, скільки економіка може дати, чого чекати в майбутньому".

У міністра буде чотири заступники, зокрема перший, який стане займатися департаментом митної справи. До цього департаменту увійдуть управління організації митного контролю і оформлення, вартості, класифікації товарів і заходів регулювання зовнішньоекономічної діяльності, а також управління по боротьбі з контрабандою і порушеннями митних правил, тобто ці управління виконуватимуть функції департаментів Держмитниці. Керівні посади збережуть Сергій Семка, Анатолій Гутник і Олександр Попівняк, які зараз займаються цими напрямами. Шансів отримати посаду першого заступника міністра у нинішнього заступника глави Держмитниці Степана Деріволкова більше, ніж у його колеги Олександра Дороховського, говорить джерело, близьке до Держмитниці. Дороховський від коментарів відмовився, а Деріволков на дзвінки не відповідав. За словами джерела в ДПС, це ж місце хоче зайняти і перший заступник глави ДПС, начальник податкової міліції Андрій Головач. В іншому випадку він стане заступником міністра і продовжить займатися фінансовою міліцією, головним слідчим управлінням, департаментом боротьби з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом, а також податковим і митним аудитом (зараз - департамент податкового контролю).

Читайте також: Передача функції адміністрування єдиного соцвнеску від ПФ до Міндоходів сприятиме легалізації зарплат, - експерт