ua en ru

У Малі 12 осіб затримали за підозрою у вбивстві французьких журналістів

За останніми даними, щонайменше 12 осіб були затримані владою Малі за підозрою в причетності до викрадення і вбивства двох французьких журналістів. Про це повідомляє Al Jazeera з посиланням на заяву джерела в поліції. Раніше повідомлялося про п'ятьох затриманих.

Згідно з заявою міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса, 51-річна кореспондент Гілен Дюпон та 58-річний звукооператор Клод Верлон були вбиті 2 листопада 2013 р. з вогнепальної зброї пострілами в голову і груди практично відразу після викрадення невідомими особами. Їх тіла були знайдені в 12 км від м. Кидаля на заході Малі.

Імовірно, на рішення вбити журналістів вплинула поломка автомобіля, на якому везли обох полонених. Більшість викрадень іноземців в регіоні відбувається з метою отримання викупу. Подібна торгівля людьми вважається одним з основних джерел фінансування "Аль-Каїди" в країнах Магрибу. За показаннями свідків, викрадачі говорили на туарегском мовою. Місцеві екстремістські угруповання, пов'язані з "Аль-Каїдою", складаються в основному з туарегів.

Тіла вбитих журналістів були доставлені в столицю Малі м. Бамако, де їм були надані почесті. Очікується, що останки будуть відправлені в Париж спеціальним рейсом 5 листопада 2013 р. На адресу RFI надходять численні співчуття від слухачів. Обидва загиблих довгий час працювали в Африці.

МЗС Франції підтвердив факт смерті своїх громадян. В даний час ведеться розслідування, фахівці намагаються встановити, хто стоїть за вбивством журналістів, оскільки жодне з угрупувань не взяла на себе відповідальність за подію. За однією з версій, за викраденням і вбивством французів може стояти місцева угрупування "Національний рух за звільнення Азавада".