ua en ru

В Луганській області СБУ з початку року вилучила з незаконного обігу близько 50 одиниць спеціальних засобів для негласного отримання інформації

В Луганській області Служба безпеки України з початку року вилучила з незаконного обігу близько 50 одиниць спеціальних засобів для негласного отримання інформації. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Зокрема, співробітники СБУ виявили факти закупівлі та реалізації суб'єктами підприємницької діяльності устаткування, призначеного для негласного здобування аудіо- та відеоінформації. Було встановлено, що, порушуючи вимоги чинного законодавства, два приватних підприємці постачають до Луганської області та реалізують такі технічні засоби в обласному центрі та у м. Рубіжному. В офісі одного з них правоохоронці виявили велику кількість закамуфльованих відеокамер та інших засобів отримання інформації: 33 мініатюрні відеокамери та шість охоронних сповіщувачів (елементи охоронної сигналізації) із вмонтованими мініатюрними відеокамерами, а також 6 відеокамер для зовнішнього відеоспостереження, один відеореєстратор, які в комплексі складали систему відеоспостереження. Підприємець постачав до регіону пристрої для негласного отримання інформації на замовлення приватних детективних агентств, банків, комерційних служб безпеки та приватних осіб. Інший бізнесмен реалізовував прилади для зняття інформації на центральному ринку м. Рубіжного. В нього вилучено чотири мініатюрні відеокамери з об'єктивами типу Pinhole, призначені для передачі відеоінформації через радіоефір та дротяні лінії. Загальна вартість вилученого обладнання - близько 7 тис. дол.

Відповідно до ст. 195-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконне придбання або зберігання спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, інших засобів негласного отримання інформації) приватні підприємці притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Технічні засоби конфісковано.