ua en ru

У Лондоні пройшла акція протесту з нагоди 10-х роковин війни в Афганістані

В центрі Лондона пройшла акція протесту з нагоди 10-х роковин війни в Афганістані, передає "Сіньхуа".
За даними правозахисної організації "Stop The War" ("Зупиніть війну"), на Трафальгарській площі зібралися більше 5 тис. осіб, які згодом пройшли у бік резиденції британського прем'єр-міністра на Даунінг-стріт,10. Присутні закликали уряд Великобританії негайно вивести війська з Афганістану.
"Заяви влади про те, що війна в Афганістані укріплює стабільність і безпеку Британії, виглядають непереконливими і безпідставними. За наслідками опитів, більшість англійців бажають негайного виведення британських військ з Афганістану, і політикам необхідно зважати на громадську думку", - заявив прес секретар "Stop The War".
Крім того, в рамках проведеної акції демонстранти вшанували пам'ять загиблих британських солдатів і афганських мирних мешканців, зачитавши вголос 120 імен жертв війни. Одночасно з цим така ж кількість повітряних куль була запущена в повітря.
Війна в Афганістані продовжується з 2001 р., там було убито більше 2,5 тис. військовослужбовців Північноатлантичного альянсу. За цей же час в результаті бойових дій в Афганістані загинули більше 10 тис. мирних мешканців, проте досі сили екстремістського руху "Талібан", проти якого і починалася ця війна, контролюють ряд афганських регіонів.