ua en ru

"Дні України у Великій Британії": у Лондоні на березі Темзи відбувся український етно-фестиваль

У Лондоні вчора, 19 жовтня 2013 р., барвистим етно-ярмарком і гала-концертом у парку Potters Field на березі Темзи, біля знаменитого London Bridge, завершилися "Дні України у Великобританії", які стали справжнім святом для жителів Туманного Альбіону. Гості етно-фестивалю змогли зануритися в атмосферу української слободи з ярмарком, традиційними козацькими розвагами і кухнею.

На святі британці могли не тільки придбати українські сувеніри від кращих народних умільців, а й долучитися до традиційних українських ремесел. І вони не втратили цю можливість: з азартом робили глиняні горщики на гончарному крузі, розписували писанки і навіть готували страви національної кухні - знамениті вареники і борщ.

Ближче до вечора гостей етнофестивалю чекав грандіозний концерт. На великій сцені виступали відомі українські колективи, серед яких фольклорні групи "Астарта" і "Фолькнери", автентичний колектив "Кросна", а також класиків української рок-сцени Kozak System та Тарас Чубай. Фінальним акордом вечора і всього фестивалю став виступ культової української групи "Воплі Відоплясова" та етно-колективу "Ле Гранд Оркестр" на чолі з Олегом Скрипкою.

Грандіозний культурний фестиваль "Дні України у Великобританії" закінчився, але організатори - благодійний фонд Firtash Foundation - запевняють, що європейську публіку чекає продовження.

"Дні України у Великобританії" - фестиваль української культури, який проходить з 17 по 19 жовтня 2013 р. в Лондоні. Протягом трьох днів відомі українські художники, артисти, музиканти, дизайнери та найкращі народні майстри продемонструють весь колорит України: її мистецтво, класичну, і сучасну етнічну музику, моду, кухню і народні ремесла. Організатор фестивалю - благодійний фонд Firtash Foundation, заснований Дмитром і Ладою Фірташ, спонсором виступає міжнародна група компаній GroupDF.

Firtash Foundation - приватний благодійний фонд, заснований Дмитром і Ладою Фірташ. Головна мета фонду - довгострокова системна підтримка освіти та культури в Україні, підвищення творчого та інтелектуального потенціалу української молоді. Пріоритетні напрями фонду - підтримка талановитої, цілеспрямованій українській молоді з активною життєвою позицією, сприяння вивченню української мови, історії та культури України в Західній Європі і підтримка української культури, збереження та відродження національного, культурного і духовного спадку. Одним з найбільш відомих проектів фонду є програма україністики в Університеті Кембриджу, яка дозволяє вивчати українську мову, історію, культуру, літературу і кінематограф іноземним студентам.

Group DF - диверсифікована міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в 11 країнах Європи і Азії. Основні напрями діяльності групи - азотний, титановий, газовий і банківський бізнес. Group DF - один з найбільших інвесторів в хімічну промисловість та енергетику на території Східної Європи. Також група розвиває активи в сферах сільського господарства, медіа, виробництва кальцинованої соди, енергетичної інфраструктури і нерухомості. Прагнучи бути прозорою і зрозумілою для фінансових інститутів і ринків капіталу, група впроваджує міжнародні стандарти корпоративного управління. Загальна чисельність співробітників групи - більше 100 000 тис. Засновником і власником Group DF є відомий український інвестор Дмитро Фірташ.