ua en ru

У Лівії парламент обрав нового прем'єр-міністра

Загальний національний конгрес обрав колишнього члена опозиційного руху "Національний фронт за порятунок Лівії" Алі Зейдана прем'єр-міністром країни.

Екс-дипломат і затятий противник режиму полковника Муаммара Каддафі випередив свого головного конкурента, міністра самоврядування країни Мухаммеда аль-Хашимі аль-Храрі, передає Associated Press.

За кандидатуру Зейдана проголосували 93 з 200 депутатів, його суперника підтримали 85 парламентаріїв.
Офіційний представник Перехідної національної ради в країнах Євросоюзу та член Лівійської ліги прав людини більше 30 років провів у вигнанні. До цього Зейдан займав пост посла лівійської Джамахірії в Індії.

Колишній прем'єр-міністр Лівії Мустафа Абу Шагур залишив посаду на минулому тижні, після того як йому двічі не вдалося узгодити кандидатури членів кабінету міністрів. Список прем'єра включав десять імен. Зазначені кандидати повинні були увійти в кризовий кабінет міністрів, якому належало вирішувати нагальні державні проблеми до проведення нових парламентських виборів і формування нового кабміну.

Однак запропоновані прем'єром кандидатури не були підтримані депутатами. Прем'єра розкритикували за включення в список невідомих кандидатів, а також за пропозицію ввести в кабмін представників від політичного крила лівійських "Братів-мусульман", які дотримуються радикальних поглядів. Відповідно до Конституції Мустафа Абу Шагур змушений був піти у відставку.

Читайте також: Україна і Лівія відновили обсяги товарообігу, - посол у Лівії