ua en ru

У Лівії 4 українців без суду і слідства утримує непідконтрольна жодної держструктурі угрупування, - МЗС

Станом на 23 вересня, ще 4 громадянина України продовжують незаконно утримуватися на території Лівії. Про це йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ України на інформаційний запит РБК-Україна.

Станом на 23 вересня, ще 4 громадянина України продовжують незаконно утримуватися на території Лівії. Про це йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ України на інформаційний запит РБК-Україна.

"Угруповання, яке утримує наших громадян, залишається непідконтрольним жодній державній структурі Лівії. Незважаючи на комплексні політико-дипломатичні та міжнародно-правові заходи, що вживаються МЗС з моменту затримання наших співвітчизників з метою забезпечення переведення затриманих під юрисдикцію офіційної лівійської влади для об'єктивного розслідування їх справи, громадяни України продовжують утримуватися без вчинення щодо них жодних процесуальних дій", - йдеться в повідомленні за підписом заступника директора департаменту політики та комунікацій НБУ - начальника управління зв'язків зі ЗМІ Олени Ващенко.

У МЗС повідомили, що робота по звільненню і поверненню в Україну громадян України значно ускладнюється погіршенням ситуації в Лівії, незавершеністю формування вищих державних органів цієї країни, припиненням функціонування центральних органів виконавчої влади.

"В рамках роботи по забезпеченню захисту прав наших співвітчизників МЗС на регулярній основі здійснюються контакти з офіційними особами наших іноземних партнерів як по лінії диппредставництв України, так і в ході двосторонніх і багатосторонніх заходів", - зазначила Ващенко.

У МЗС наголосили, що дане питання постійно піднімається в рамках міжнародних організацій. Зокрема, до його рішення залучені провідні міжнародні правозахисні організації (МКЧХ, Amnesty International, Human Rights Watch).

Посольством України в Лівії на постійній основі здійснюються заходи щодо консульського супроводу цієї справи. З моменту затримання співробітники диппредставництва на регулярній основі відвідують згаданих українців у місці утримання, забезпечують їх продуктами харчування, ліками, предметами першої необхідності.

За інформацією українських дипломатів, стан здоров'я містяться громадян в цілому є задовільним. Питання звільнення і повернення утримуваних українців залишається основним пунктом порядку денного українсько-лівійських відносин і знаходиться на постійному контролі в МЗС.

Нагадаємо, 29 серпня в Україні з Лівії повернулися 18 перебували там під арештом з 2011 р українців.