ua en ru

В.Литвин: Законопроект про мови в Україні доцільно розглянути в пакеті із законопроектом про нацменшини

Голова Верховної Ради України (ВР) Володимир Литвин висловив думку про доцільність розгляду законопроекту про мови в Україні в пакеті із законопроектом про національні меншини. Про це він заявив під час зустрічі з доповідачем комітету ПАРЄ з питань дотримання обов"язків та зобов"язань державами-учасницями Ради Європи (Моніторинговий комітет) Маріеттою де Пурбе-Лундін, повідомляє прес-служба парламенту.

«Переконаний, що це дасть можливість знайти компроміс», - зауважив він. - Мовне питання виходить за межі суто гуманітарної сфери і має велике політичне навантаження, тому маємо діяти «хірургічно точно».

М.де Пурбе-Лундін позитивно оцінила те, що керівник українського парламенту спрямовує до Венеціанської комісії законопроекти, які потребують її експертної оцінки та аналізу. Вона, зокрема, нагадала про певні критичні зауваження Комісії до деяких з норм законопроекту про мови в Україні. У цьому контексті В.Литвин наголосив, що підстав для занепокоєння немає, оскільки ближчим часом розгляд згаданого документу у Верховній Раді не планується, а його авторам буде рекомендовано серйозно подивитися на рекомендації, висловлені до законопроекту. Він звернув увагу на ту обставину, що окрім згаданого, в українському парламенті зареєстровано ще декілька законопроектів з мовної тематики, в яких «існують перекоси в той чи інший бік».

Відповідаючи на запитання М.де Пурбе-Лундін щодо напрацювань зі створення Виборчого кодексу, В.Литвин наголосив, що це дуже гарний проект документу, який отримав високу схвальну оцінку Венеціанської комісії. Але оскільки є сумніви щодо того, чи вдасться ухвалити документ, який стосується всіх виборів разом, спочатку, на його думку, треба вирішити питання із прийняттям закону про вибори народних депутатів України. «Головне тут -знайти компроміс щодо виборчої системи, і цей компроміс має співпадати з настроями суспільства, яке хоче оцінювати персональну роботу депутатів, а пропорціональна система не дає це робити», - зазначив він. В.Литвин висловив сподівання, що після висновків Венеціанської комісії Верховна Рада розгляне закон про формування парламенту, а вже наступним кроком буде робота над Виборчим кодексом. Він висловився за необхідність прийняття закону, який забезпечував би проведення чесних, прозорих виборів. «Оскільки до розробки закону буде прикута увага, я переконаний, що цей процес буде відкритим, і в результаті будуть прийняті ключові позиції, які відповідатимуть сучасним реаліям», - сказав він.

В.Литвин також висловив впевненість в тому, що Україна виконає зобов´язання, взяті перед Радою Європи: «Ми обов´язково виконаємо всі зобов´язання, але за однієї умови - якщо рекомендації не будуть розширюватися». При цьому він нагадав, що є окремі позиції, які потребують внесення змін до Конституції.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Віктор Янукович під час зустрічі з доповідачем Комітету ПАРЄ з питань моніторингу по Україні Маріеттою де Пурбе-Лундін заявив, що Україна має намір серйозно поглибити взаємодію зі структурами Парламентської асамблеї Ради Європи за усіма напрямами під час головування в організації.