ua en ru

В.Литвин: 5 жовтня ВР має ухвалити постанову про виконання рішення КСУ щодо змін до Конституції

У вівторок Верховна Рада України має ухвалити постанову, яка передбачає взяти до виконання рішення Конституційного суду щодо внесення змін до Конституції.

Про це сьогодні заявив голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок, відповідаючи на запитання журналістів.

За його словами, на початку пленарного засідання депутатам «буде запропоновано ухвалити постанову, перший пункт якої передбачає «взяти до виконання рішення Конституційного суду, оскільки можна вести багато дебатів навколо нього, але це рішення ніхто не може скасувати й опротестувати».

Парламентським комітетам буде дано доручення протягом місяця проаналізувати законодавчу базу і внести пропозиції щодо приведення законів у відповідність з новими конституційними реаліями.

За словами Литвина, постановою також передбачено створення тимчасової спеціальної комісії парламенту, яка б «опрацьовувала пропозиції комітетів Верховної Ради у вигляді законопроектів для того, щоб вони йшли через одну інстанцію, щоб не виникало сум`яття і правових розбіжностей, а тим паче, і політичних».

Керівник парламенту запропонував, аби цю спеціальну комісію очолив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, а її склад буде сформовано за квотним принципом - по два представники від фракцій Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко і «Нашої України-Народної Самооборони», по одному депутату - від фракцій Комуністичної партії України і «Блоку Литвина» та один представник від позафракційних.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрований проект постанови "Про забезпечення виконання рішення Конституційного суду України від 30 вересня 2010 р. №20 -рп/2010 (щодо відповідності Конституції України конституційності) закону України "Про внесення змін до Конституції України від 8 грудня 2004 р. №2222-IV".

Авторами проекту є народні депутати від фракції Партії регіонів Олекандр Єфремов, фракції КПУ Петро Симоненко, фракції Блоку Литвина Ігор Шаров.