ua en ru

В.Литвин вважає за необхідне врегулювати терміни повноважень чинного парламенту на законодавчому рівні

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає за необхідне врегулювати терміни повноважень чинного парламенту на законодавчому рівні. Про це повідомляє прес-служба ВР.
В.Литвин пояснив, що коли законопроект "Про внесення змін до Конституції України" (щодо проведення чергових виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів) готувався, йшлося про те, що цьому документу потрібні перехідні положення. "Але переважила правова точка зору, що це не потрібно робити", - відмітив він. Разом з тим, В.Литвин зазначив, що наразі незрозуміло, коли мають відбутися вибори для нинішніх Верховної Ради і Глави держави. Він нагадав, що згаданим законопроектом пропонується проведення чергових виборів до ВР в останню неділю жовтня п‘ятого року її повноважень, а чергових виборів Президента України - в останню неділю березня п‘ятого року його повноважень.
Таким чином, вважає В.Литвин, у перехідних положеннях законопроекту треба було зафіксувати, що ця норма розповсюджується на ВР нинішньої каденції, і датою наступних парламентських виборів стане жовтень 2012 р.
У цьому контексті голова ВР висловив думку, що перехідні положення чинного Основного закону необхідно "почистити" з урахуванням нинішніх реалій.
При цьому В.Литвин наголосив, що зміни, які здійснюються на нинішньому етапі і стосуються установчих моментів, необхідно робити цілісними. "Лишається зробити так - зібрати під новим документом необхідну кількість підписів і проголосувати його по-новому, скасувавши попереднє рішення", - додав В.Литвин, зазначивши, що зараз ідуть консультації щодо юридичних позицій з цього приводу.