ua en ru

У Латвії кількість загиблих в результаті обвалення торгового центру досягла 38 осіб

За останніми даними, число загиблих в результаті обвалення торгового центру Maxima в ризькому спальному районі Золитуд досягла 38 осіб, про це повідомляють латвійські ЗМІ.

В цілому постраждали близько 40 осіб, серед них дитина, стан якої оцінюється як задовільний.

При обваленні постраждали десять рятувальників, троє з них пізніше померли. Двом працівникам рятувальних служб була надана допомога на місці і вони повернулися до розбору завалів.

Латвійська поліція заявила, що, згідно із записами з камер спостереження, під уламками можуть знаходитися ще до 40 осіб. Рятувальникам належить обстежити ще 600 кв. м завалів.

У Латвії 23, 24 і 25 листопада 2013 р. оголошені днями національної жалоби за жертвами. Також стало відомо, що 24 листопада жалобу оголошено і в Литві.

Ризька прокуратура порушила кримінальну справу за фактом обвалення. Причиною НП, в результаті якого загинули десятки людей, стала, по всій видимості, недбалість будівельної компанії, що розмістила на даху близько 50 т будматеріалів і невірно розподіливши навантаження. В результаті будівля, яка в 2011 р. отримала нагороду від латвійських архітекторів, не витримала і розвалилася.

Інцидент стався увечері 21 листопада 2013 р. Спочатку обрушилися одна зі стін торгового центру і дах. Коли на місце прибули перші рятувальники і почали звільняти постраждалих від завалів, звалилася ще одна стіна. Площа обвалення склала близько 500 кв. м. Основний удар припав на овочевий магазин і магазин Drogas. Торговий центр Maxima був побудований у 2011 р. компанією Homburg Group і підприємством RE&RE.