ua en ru

У Кизильському р-ні Туви (Російська Федерація) через повінь запроваджено режим НС.

Режим надзвичайної ситуації через повінь було оголошено вчора в Кизильському сільському р-ні Туви (Російська Федерація). Рішення про це на засіданні в неділю ухвалено комісією з надзвичайних ситуацій (КНС) Туви, повідомляє республіканська прес-служба.

На території ще чотирьох муніципальних утворень, зокрема столиці республіки - м. Кизила, як і раніше діє стан підвищеної готовності. Необхідність у таких заходах викликана різким потеплінням і активним таненням снігів у районах гірської тайги, звідки витікає більшість річок Туви.

Як зазначено на засіданні штабу КНС, "ситуація під контролем, жертв і потерпілих немає".

Від 27 до 30 травня рівень води в р. Єнісеї в районі м. Кизила піднявся на 132 см і склав 517 см при критичній позначці 590 см. На річці Малий Єнісей рівень води піднявся до 445 см і на 10 см перевищив критичну позначку. Паводковими водами підтоплено ділянку автодороги Кизил - Сариг-Сеп в районі мосту через Малий Єнісей і частину території селища Каа-Хем.

За інформацією керівника Агентства з цивільної оборони та надзвичайних ситуацій республіки Миколи Монгуша, проїзд транспорту мостом через Малий Єнісей обмежено. Пасажирів перевозять лише автомобілі високої прохідності. Одночасно провадиться підсипання грунту і зміцнення узбіч, щоб запобігти розмиву шляхового полотна.

29 травня евакуйовано все населення селища Оттуг-Даш Кизильського р-ну - понад 150 осіб, зокрема 45 дітей. Значну частину евакуйованих розміщено в заздалегідь підготовлених районній лікарні, соціальному притулку с. Сукпак, школі селища Каа-Хем, решту - в наметовому таборі. Евакуйовано і всю худобу. Населення забезпечено продуктами харчування, медичною допомогою. Організовано охорону майна громадян силами міліції.

Підняття води до критичного рівня призвело до зміни русла річки Дурген, внаслідок чого було розмито під'їзд до мосту коло с. Сосновки. Провадиться прокладання об'їзного шляху.

У Кизилі паводковими водами затоплено частину городів, є загроза підтоплення лівобережних дач. До запобіжних робіт залучено більше 50 одиниць техніки, встановлено цілодобове чергування відповідальних осіб.