ua en ru

V Курултай мусульман Криму підведе підсумки за останні 5 років

Рада Духовного управління мусульман Криму проведе 28 вересня V Курултай мусульман Криму. Серед основних обговорюваних питань - звіт про діяльність Муфтіяту Криму за останні п'ять років, звітна доповідь голови Ревізійної комісії Курултаю і обрання Муфтія мусульман Криму і двох його заступників, повідомляє "Релігія в Україні".

Про висунення своєї кандидатури заявив поки чинний Муфтій Криму хаджі Еміралі Аблаєв.

У Статуті ДУМК не передбачені певні обмеження щодо кількості каденцій і тому один і той самий кандидат може обиратися Муфтієм невизначену кількість разів. Однак передбачені умови для кандидата на пост Муфтія мусульман Криму - він повинен мати стаж роботи в релігійній сфері не менше п'яти років.

Делегатами на захід є представники мусульманських релігійних громад, що входять у підпорядкування Духовному управлінню мусульман Криму, обраних на зборах громад, головні регіональні імами, голови релігійних громад регіонів Криму, члени Муфтіяту Криму, голова Меджлісу кримськотатарського народу, перший заступник голови Меджлісу, голови регіональних меджлісів і керуючі медресе (мусульманських духовних шкіл).

В Робочий комітет надійшло близько 300 протоколів з ​​мусульманських релігійних громад, в яких затверджені до 300 делегатів V Курултаю мусульман Криму.

У Красномакській сільраді діють три релігійні громади, одна від Хізб-ут-Тахрір, дві були лояльні Муфтіяту. Однак з головою однієї з них виник конфлікт. Глава мусульманської релігійної громади "Хак'елу" села Заланкой (Холмовка) Бахчисарайського району Наріман Джемілєв стверджує, що його не обрали делегатом V Курултаю мусульман Криму через членство в громадській організації "Міллі Фірка спеціальною вказівкою" згори". Проте, провівши перевірку, організаційний комітет з підготовки та проведення Курултаю вважає рішення мусульманської громади "Хак'елу" відповідним Положенням про вибори делегатів V Курултаю мусульман Криму.

Духовне Управління мусульман Криму (ДУМК), створене в 1991 році, об'єднує 350 мусульманських громад Криму, Запорізької та Херсонської областей. ДУМК очолює Муфтій мусульман Криму, який обирається на Курултаї мусульман Криму раз на п'ять років. У Криму, у Запорізькій та Херсонській областях - 350 мусульманських громад, що є частиною Духовного управління мусульман Криму (ДУМК). Згідно Статуту ДУМК від кожної мусульманської громади на Курултай мусульман Криму висувається один делегат.