ua en ru

У Криму після анексії півострова зросла смертність серед наркоманів, - ООН

У Криму після анексії півострова зросла смертність серед наркоманів, - ООН

У Криму після анексії півострова зросла смертність серед наркоманів. Про це у вівторок, 20 січня, заявив Мішель Казачкін, спеціальний посланник Генсека ООН Пан Гі Муна щодо СНІДу в Східній Європі та Центральній Азії, передає Deutsche Welle.

За його даними 805 жили в Криму героїнових наркоманів, які до анексії піддавалися замісній терапії, "від 80 до 100" вже померли.

"Причини смертей, за наявними у нас даними, в основному - суїцид і передозування", - пояснив Казачкін.

За його словами, ця ситуація також характеру і для східних районів України, оскільки український уряд перестав постачати препарати "метадонової програми" на території, контрольовані сепаратистами. ВООЗ і ООН вважають замісну терапію ефективним методом боротьби з наркозалежністю, застосування якої знижує смертність серед наркоманів в кілька разів. При цьому оборот метадону в Росії заборонений.

Відсутність терапії, пояснює Казачкін, не тільки ставить під загрозу життя наркоманів, які вимушено звертаються до важких наркотиків, але і підживлює одну з найбільш швидкозростаючих епідемій ВІЛ у світі.

"Східна Європа - це регіон, в якому спостерігається одна з найбільш швидко зростаючих епідемій ВІЛ, багато в чому залежить від людей, які вживають наркотики", - підкреслив спеціальний посланник генсека ООН.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН у середу, 21 січня, за поданням Литви знову розгляне ситуацію в Україні.