ua en ru

У Китаї почався відплив іноземного капіталу

Китай зіткнувся з відпливом іноземного капіталу в червні на тлі уповільнення економічного зростання і зміцнення юаня, що сприятиме кредитній кризі в країні і негативно відбиватися на всій банківській системі. 

Китай зіткнувся з відпливом іноземного капіталу в червні на тлі уповільнення економічного зростання і зміцнення юаня, що сприятиме кредитній кризі в країні і негативно відбиватися на всій банківській системі. Про це повідомляє "Росія 24".

Хоча кредитна криза значно ослабіла з минулого місяця, оскільки центральний банк Китаю "вливав" кошти на міжбанківський ринок, за допомогою якого банки кредитують один одного, відплив капіталу викликається побоювання з приводу стану банківської і фінансової системи країни.

Чистий відплив іноземного капіталу в червні був зафіксований вперше з листопада минулого року. Чистий обсяг продажу іноземної валюти Народним банком Китаю і фінансовими установами склав 412 млрд юанів (6,71 млрд дол.). У травні чистий обсяг покупки склав 66,86 млрд юанів.

Найбільший обсяг, як покупок, так і продажів, здійснюється центральним банком, а аналітики розглядають ці дані як один з ключових показників притоку і відпливу іноземного капіталу.

Читайте також: Китай має намір не допустити темпів зростання ВВП менше 7%

На думку експертів, скорочення покупок валюти пов'язане з падінням експорту на 3,1% в червні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що відображає слабкий попит за кордоном і жорсткіші вимоги до торгової звітності.

Зазначимо, що за даними Міністерства торгівлі Китаю обсяг прямих іноземних інвестицій в червні 2013 продемонстрував найпомітніший зростання більш ніж за 2 роки з березня 2011 р. У червні 2013 показник виріс на 20,12% в річному численні - до 14, 4 млрд дол При цьому в I півріччі 2013 р. показник склав 62 млрд дол, що на 4,9% перевищує аналогічний показник I півріччя 2012 р.

У Міністерстві торгівлі вважають, що основним фактором ризику для КНР є зниження світового попиту, так як економіка країни сильно залежна від експорту, незважаючи на її поступову переорієнтацію в бік внутрішнього попиту. Згідно з даними Світового банку за підсумками 2011 р., частка експорту в показнику китайського ВВП становила близько 31%, близько 200 млн робочих місць зосереджено в експортній сфері, підтримуваної FDI, що робить показник вкрай важливим для визначення перспектив розвитку китайської промисловості.

Читайте також: У Китаї через активне зниження рейтингів компаній можлива хвиля дефолтів на ринку облігацій

Нагадаємо, валовий внутрішній продукт (ВВП) Китаю в II кварталі 2013 р. виріс на 7,5% в річному численні. Офіційна оцінка економічного зростання в квітні-червні ц.р. збіглася з очікуваннями аналітиків. ВВП Китаю в II кварталі 2013 р. щодо попереднього кварталу знизився на 0,2%. У попередньому кварталі (січень-березень 2013) зростання ВВП у річному численні склало 7,7%. При цьому Мінфін Китаю прогнозує зростання ВВП країни в 2013 р. на рівні 7,5%.