ua en ru

У Києві в жовтні 2010 р. у трамваях введуть безконтактну систему оплати проїзду

За інформацією комунального підприємства "Київпастранс", у жовтні 2010 р. у київських трамваях буде введено в дію нові проїзні квитки у вигляді безконтактних електронних карток. Про це повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації (КМДА).

Такі нововведення пов'язані із запуском першої черги лінії швидкісного трамваю від вул. Старовокзальної до Великої Кільцевої дороги, на станціях якої будуть встановлені турнікети для зчитування модернізованих проїзних квитків.

Вартість нових проїзних не зміниться, запевняють у КП "Київпастранс". Документом для разового проїзду буде абонементний талон, який необхідно буде закомпостувати на електронному компостері, встановленому на турнікеті.
Перевірка легітимності проїзних квитків із використанням безконтактної картки буде здійснюватися ревізорами-контролерами громадського транспорту за допомогою електронних терміналів.
Прохід пільговиків на станції лінії швидкісного трамваю буде здійснюватися за такою ж системою, яка діє в метрополітені.
"З метою підняття рівня прибутків підприємства, у ІV кварталі поточного року "Київпастранс" планує запустити пілотний проект з впровадження електронних касових апаратів для друку разових проїзних квитків. Ці заходи здійснюватимуться в рамках впровадження автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів у наземному пасажирському транспорті. Пілотний проект буде проводитись на базі одного із транспортних підприємств і охопить групу маршрутів громадського транспорту", - повідомив заступник генерального директора КП "Київпастранс" Сергій Литвинов.
Він додав, що у січні 2011 року весь персонал, який займається збором оплати за проїзд, буде забезпечений касовими апаратами для друку разових квитків. Як наслідок, з часом будуть ліквідовані абонементні квитки.
Крім того, протягом поточного року рухомий склад буде обладнаний приладами зчитування інформації з безконтактних електронних карток з можливістю установки турнікетів на окремих дверях.
"Схема буде проста. Пасажир купує безконтактну електронну картку. У наземному транспорті біля кожних дверей будуть встановлені термінали для зчитування інформації з безконтактних карток. При вході до вагону трамваю, пасажир повинен піднести безконтактну електронну картку до терміналу. Поїздка буде зчитана. За цим стежитимуть ревізори-контролери з аналогічним терміналом, який дозволить визначити, чи сплатив пасажир карткою свій проїзд", - пояснив С.Литвинов.
Він зазначив, що надалі планується ввести багаторазовий проїзний квиток на всі види громадського транспорту з можливістю поповнення у вигляді безконтактної електронної картки з чіпом. Їх можна буде поповнювати в спеціальних терміналах, які будуть встановлені по всьому Києву.