ua en ru

У Києві в двох підпільних ювелірних цехах вилучено 300 кг ювелірних виробів та 2 млн дол., - МВС

У Києві в двох підпільних ювелірних цехах вилучено 300 кг ювелірних виробів та 2 млн дол., повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ (МВС) України.
Два київські ТОВ, що спеціалізувалися на ювелірній справі, почали масштабний бізнес з незаконного виготовлення ювелірних виробів, підробки пробірних клейм відомих українських виробників (ювелірних заводів міст Києва, Львова, Одеси) з подальшим контрабандним збутом продукції за кордон, а також оптовим покупцям на території України. Фірми скуповували лом та сировину, які далі оброблялися на орендованих квартирах із залученням фахівців. Зокрема на роботу запросили й колишніх працівників відомих ювелірних підприємств. Загалом у майстернях працювало понад 130 спеціалістів. За попередніми підрахунками, підпільні цехи обробляли на рік лише золота - близько 3 т. В асортименті фірм були широко представлене дорогоцінне та напівдорогоцінне каміння. Під час обшуку у підприємствах було оглянуто виробничі та офісні приміщення загальною площею близько 2 тис. кв. м, вилучено 24 підроблені державні пробірні клейма, а саме: 22 - зразка Радянського Союзу, що вже давно заборонені до обігу, 1 - Київського ювелірного заводу, 1 - Одеського ювелірного заводу, 1 - Центрального казенного підприємства (Пробірної служби України), а також 56 виробничих штампів ювелірних підприємств України.
Крім того, у ході обшуку були вилучені ювелірні вироби із бірками ВАТ "Українські ювеліри" та пробірним клеймом радянського зразка.