ua en ru

В Києві так і не почалися протизсувні роботи на 12 об'єктах, які отримали статус НС

У Києві протизсувні роботи по 12 об'єктах, які отримали статус надзвичайної ситуації, так і не почалися. Про це сьогодні повідомив директор КП "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" (СУППР) Микола Семенишин на засіданні комісії Київради з питань ЖКГ, передає кореспондент РБК-Україна.

"По 12 об'єктах, які отримали статус надзвичайної ситуації ніякі роботи не почалися, тому що є проблеми з законодавством, немає коштів на першочергові заходи, тобто на геологію, на топографію і на проектні роботи", - розповів Семенишин.

За його словами, програма інженерного захисту не була розроблена тому що на її розробку треба було понад 600 тис. грн. СУППР уклав договір з Національною Академією Наук, яка розробила Концепцію стабілізації зсувних процесів в місті Києві та проект положення про спеціальний протизсувний режим зсувних ділянок, зсувонебезпечних зон і протизсувних споруд на території міста Києва. Обидва проекти будуть винесені на найближчу сесію Київради.

"Чому ми прив'язалися до протизсувному режиму, тому що постанова Кабінету Міністрів № 1369 про інженерний захист територій чітко передбачає, що київська адміністрація повинна була встановити противооползневый режим. Це комплекс правил, норм і заходів щодо запобігання негативним діям на зсувах", - пояснив Семинишин.

Крім того, планується, що буде прийнято рішення про збільшення статутного фонду СУППР на 8 млн грн.

"Ми просимо 8 млн грн хоча б на придбання техніки, тому що у нас техніки поки що немає, у нас взагалі нічого немає. Підприємство створено, тому в 2014 р. просимо, щоб підтримали, щоб модернізували і передбачили. Ви можете знайти рішення сесії, статутний капітал 500 тис. грн", - розповів Семенишин.

Він також зазначив, що для фінансування протизсувних робіт у 2014 р. КП просить виділити йому всього 25 млн грн, включаючи суму для збільшення статутного фонду.

"Ми подали бюджетний запит на 2014 р. на 25 млн грн. В цьому році ніяких коштів вже не буде залучено", - сказав Семенишин.

Він також зазначив, що якщо не буде виділено необхідних коштів, а отже проведені необхідні заходи, то Києву загрожують сильні зсуви: "Якщо ми не плануємо належним чином наступний бюджетний рік і якщо, з огляду на кліматичні зміни, і те, що відбувається сьогодні в місті Києві, пов'язане з сильними опадами, наша гідрологічна служба прогнозує сильні зсувні процеси".