ua en ru

У Києві попит на оренду бюджетних квартир збільшився в 2 рази

З кінця серпня попит на оренду бюджетних квартир в Києві збільшився у два рази порівняно з березнем. Недорогі квартири вартістю 3-5 тис. грн знімають за годину-дві після появи оголошення в інтернеті. Таке помітили в Спілці фахівців з нерухомого майна.

З кінця серпня попит на оренду бюджетних квартир в Києві збільшився у два рази порівняно з березнем. Недорогі квартири вартістю 3-5 тис. грн знімають за годину-дві після появи оголошення в інтернеті. Таке помітили в Спілці фахівців з нерухомого майна.

- На початку осені завжди попит трохи вище, тому що в Київ з'їжджається багато працівників і студентів. Гуртожитків їм не вистачає. У цьому році ситуація особлива - приїхали переселенці з Донецької та Луганської областей, - розповідає 45-річний Олександр Рубанов, президент Союзу фахівців з нерухомого майна. - З-за них зріс попит і ціни пішли вгору в серпні, пише ibud.ua

Вартість оренди одно - і двухкомнаток подорожчала на 400-700 грн в місяць. Найбільший попит на квартири за 3-5 тис. грн. Найдешевше тепер здають по 3,4-3,5 тис. грн. Таке житло без ремонту, з радянської меблями, 15-20 хв. пішки до метро.

- Іноді за ці гроші потрапляють квартири з плиткою в санвузлі і пральною машиною "автомат". Якщо далі від метро, то можуть бути металопластикові вікна, нормальний кухонний гарнітур. Але площа зазвичай не більше 38 квадратних метрів, - продовжує Олександр Рубанов.

Житло на більш 40 кв. м. з сучасними меблями можна зняти в районі Троєщина, Борщагівка і Виноградар. Вони віддалені від центру з поганим транспортним сполученням. До найближчого метро їхати 15-20 хв. автобусом.

Житло, яке коштувало більше 5 тис. грн, не подорожчало.

26-річний Дмитро Дудкевич чотири роки працює економістом у столиці. З дівчиною і парою друзів за 4,3 тис. грн на місяць знімали двокімнатну квартиру біля метро Дарниця.

- Один з дівчиною захотіли жити окремо. Ми стали шукати однокімнатку. Минулого тижня продзвонив десяток ріелторів. Питав варіант на правому березі за 3-3,5 тисячі. Кажуть, за такі гроші - лише "вбита" далеко від центру. Почули, за скільки орендуємо квартиру в Дарниці, сказали не рипатися.

Дмитро родом з Луганська. Каже, його землякам кияни неохоче здають житло.

- Почули про Луганської прописку - "Не здаємо". Інші в оголошеннях пишуть "Вихідців з Донбасу прохання не турбувати", - додає Дмитро.

У орендодавців є чотири причини, щоб відмовити вихідцям з Донбасу, пояснює 44-річний Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю:

- По-перше, щоб оформити дітей у дитсадок, отримати пенсію чи державну допомогу, переселенці повинні вказати місце фактичного перебування. Господарі квартир не хочуть платити податки. По-друге, сумніваються в платоспроможності донеччан. По-третє, бояться крадіжок і афер, тому що біженці погано себе зарекомендували. По-четверте, після закінчення терміну оренди квартирантів важко виселити, тому що їм нікуди повертатися.

- Зараз економічна ситуація вкрай складна, але оренда квартир в Києві дешевшати не буде. По-перше, кілька місяців на них зберігається високий попит. По-друге, дорожчає утримання житла і збільшується комунальна плата. Якщо на Донбасі і в подальшому буде йти війна, то знімати бюджетне житло подорожчає ще на 50 відсотків - додає Олександр Рубанов.
В інших містах-мільйонниках вартість оренди однокімнаток не змінилася з початку року. В Одесі за місяць беруть 1,6-1,8 тис. грн, у Дніпропетровську - 1,8-2 тис., в Харкові - 1,5-1,7 тис., в Донецьку - 800-1 тис.

У Києві попит на оренду бюджетних квартир збільшився в 2 рази