ua en ru

У Києві відбувся форум всеукраїнського об'єднання "Заступ"

Коли створювалася всеукраїнська громадська організація "Заступ" (За соціальну трудову українську перспективу) ініціативна група намагалася виявити максимальну кількість проблем, що хвилюють село. Про це в суботу, 26 липня, на форумі всеукраїнського об'єднання "Заступ" повідомила голова організації Ірина Синявська.

Головна мета форуму - привернення суспільної уваги до проблем відродження аграрного сектора економіки України, розвитку сільських територій, відновлення інфраструктури села та забезпечення жителів України якісними продуктами за доступними цінами. На форум з'їхалися більше чотирьох тисяч представників з різних областей України.

За словами голови організації Ірини Синявської, ініціативна група намагалася охоплювалися всі групи: і сільгоспвиробників та переробників, і керівників сільських громад, селян, і так далі. "Заступ" виходить з того, що вирішення проблем аграрного сектору економіки і села має відбуватися в комплексі", - зазначила вона.

Голова Наглядової ради Благодійного фонду "Велика родина" Віра Ульянченко, що була присутня на форумі, зазначила:"Ми бачимо народження нового руху, яке ставить перед собою цілі захисту села і людей, які працюють на землі. Учасники форуму усвідомлюють, що проблеми села практично однакові - і на Полтавщині, і на Херсонщині, і на Тернопільщині, і так далі. Це - проблеми справжніх годувальників країни. І якщо "Заступ" зумів об'єднати велику кількість небайдужих людей для їх вирішення - мабуть, все у них вийде".

У свою чергу, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков зазначив, що Всеукраїнське об'єднання "Заступ" дійсно має всеукраїнський масштаб. "Продовольча безпека в нелегкі для країни часи є питанням номер один. Основою забезпечення продовольством є аграрний сектор економіки. До цим людям потрібно прислухатися, розуміти їх проблеми, допомагати долати труднощі", - підсумував Новіков.

"У нас з вами є не тільки мета, у нас з вами є досвід, мудрість і натхнення; ми об'єдналися, щоб звітувати не про причини, а про результати спільної, обопільно відповідальної роботи з громадами. Ми самі обираємо свій шлях розвитку, ми віримо у власні сили", - підкреслив голова Вінницької обласної організації "Заступ" Валентин Поліщук

За підсумками форуму учасники ВО "Заступ" ухвалили рішення щодо основних завдань об'єднання: захист і підтримка аграріїв та сільських територіальних громад; громадський контроль над діяльністю місцевих органів влади і місцевого самоврядування; розробка реальних програм в інтересах сільгоспвиробників і споживачів. У "Заступі" також відзначили, що для цього необхідно не лише розуміти існуючі проблеми, але і ставати активним учасником політичного процесу. Так, участь у політичному житті держави дозволить не тільки відроджувати село, але і прокопати широку дорогу на європейському продовольчому ринку.