ua en ru

У Києві виявлені 5 вірусів грипу, але епідемії не буде, - експерти

У Києві виявлено 5 різних вірусів грипу, що говорить про можливе збільшення захворюваності на грип та ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції), проте, епідемії грипу не очікується. Про це в ході сьогоднішньої прес-конференції заявила завідувачка відділенням респіраторних та інших вірусних інфекцій ДП "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В Громашевського" АМН "Україна", доктор медичних наук Алла Мироненко, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нашій лабораторії тільки за даними київських лікарень, де ми відбираємо матеріал, 5 підтверджених випадків різних вірусів грипу. Один вірус групи В, один - Н3В2 і три вірусу так званого пандемічного грипу. Процес почався, але ми чекаємо, що він набуде масового характеру, нічого надзвичайного ми не очікуємо", - сказала Мироненко.

За її словами, сьогоднішня ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ "традиційна для звичайного сезону". "Ми прогнозували, що в цьому сезоні епідемія (грипу) може початися не раніше грудня. Грудень позаду, а на сьогоднішній день ми маємо звичайні показники захворюваності, які характерні для цієї пори року ... Епідемії поки немає, але віруси вже почали циркулювати на нашій території", - сказала Мироненко.

У свою чергу головний спеціаліст державного санітарно-епідеміологічного нагляду, Державної санітарно-епідеміологічної служби Олександр Заїка заявив, що "станом на сьогодні епідемії грипу немає, а з початку епідсезону, (1 жовтня) і по нинішній час, на ГРВІ та грип в Україні перехворіли майже 2,5 млн українців. Переважна більшість - це діти ".

"За останній час на тлі попередніх захворюваність дещо знизилася, на 30%, але ми очікуємо її зростання у зв'язку з виходом дітей в школу і через сприятливу для розвитку вірусних захворювань, погоду. Тобто можливе зростання захворюваності, але в звичайному режимі, як і було в попередні епідсезоні", - сказав Заїка.

Читайте також: Свинячий грип H1N1 може повернутися в Україну.