ua en ru

У Києві державне КП незаконно зібрало комунальних платежів на 170 млн грн, - МВС

Слідчий відділ Дніпровського районного управління порушив кримінальну справу проти посадових осіб державного комунального підприємства, що підпорядковується безпосередньо Київській міській державній адміністрації. Про це повідомляє прес-служба ГУ МВС України.

Відповідно до розпорядження КМДА, починаючи з січня 1997 року, на транзитний розрахунковий рахунок цього КП надходять усі кошти, які фізичні та юридичні особи перераховують за комунальні послуги, і в подальшому підприємство їх розщеплює та перераховує на розрахункові рахунки безпосередньо суб'єктам господарювання, які ці послуги надавали, а саме ПАТ "АК "київ водоканал", ВАТ "Київгаз", ПАТ "Київенерго", та інші. За ці послуги КП отримує прибуток в сумі 0,5% від суми коштів, отриманих від фізичних та юридичних осіб.
Частиною третьою статті 333 Господарського кодексу України встановлено, що діяльність, яка пов'язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством, є фінансовим посередництвом, а фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями. Однак, станом на 20 червня 2011 року, інформація про згадане КП до Державного реєстру фінансових установ Держфінпослуг не вносилась, статусу фінансової установи зазначена юридична особа не набувала, і ліцензії на надання фінансових послуг не отримувала. Проте КП, в особі зазначених посадових осіб, з січня 2001 року по березень 2011 року, здійснювало фінансово-господарську діяльність як фінансова установа по наданню послуг з переказу коштів без державної реєстрації та без відповідної ліцензії, що є загальнообов'язковим. Внаслідок цього КП незаконно отримало дохід у розмірі понад 170 млн грн, з яких чистого доходу - майже 70 млн грн, що є особливо великим розміром. Таким чином, в діяльності вказаних посадових осіб вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 202 КК України.
КП протягом 2010 р. незаконно отримало та перерахувало на розрахункові рахунки суб'єктів господарювання, тобто постачальників комунальних послуг та експлуатуючих організацій, кошти, які надійшли від мешканців в якості комунальних послуг на загальну суму майже 2,5 млрд грн.