ua en ru

У Києві демонтували ідол Перуна, встановлений язичниками на день раніше

Статую Перуна, встановлену в суботу київськими язичниками на місці, де, за дослідженнями, був пантеон слов'янських богів до прийняття християнства, демонтували на наступний день.

"Ось, що залишилося від поставленого вчора Перуна. Молоді хлопці, які намагалися охороняти статую, уточнили, як все відбувалося. Спочатку приїхали люди, які не мають відношення до офіційної службі благоустрою при Київраді, а можуть бути якимось приватним підприємством, займаються благоустроєм. Потім беркути відтіснили охорону Перуна і ті його забрали ", - написав у Facebook свідок демонтажу.

Нагадаємо, хід язичників розпочався 20 липня в 10:00 на Видубичах, звідки, за переказами, був скинутий у Дніпро ідол Перуна під час хрещенні Київської Русі. Більше 200 людей супроводжували статую, яка була доставлена ​​і встановлена ​​на Старокиївській горі біля Музею історії в Києві, пише Ліга .

Спочатку ідол Перуна не дозволяли встановити співробітники міліції, вимагаючи у організаторів акції надати дозвіл Управління благоустрою міста на його установку. Однак, незважаючи на претензії правоохоронців, Перун був встановлений.

Ідол представляв собою образ, одягнений у шолом, з Соколом і Симарглом, який його оберігає. Внизу зображені дев'ять козаків-характерників, що символізують Перунову рать. Створив образ львівський скульптор Антон Лубій.

Відзначається, що ідол Перуна вперше з'явився біля Національного музею історії України на Києвій горі на День Незалежності в 2009 році. Однак 1 листопада 2012 його спиляли і вивезли.